Man bosatt i Irak lurade till sig bidrag för 768 330 kronor – Tvingas betala tillbaka

Foto: Margo Åkermark (CC BY 2.0)
  • Måndag 17 apr 2017 2017-04-17
E-post 2792

NYNÄSHAMN En man bosatt i Irak har lyckats lura till sig närmare 800 000 kronor i form av sjukersättning, bostadsbidrag och bostadstillägg. Nu tvingar försäkringskassan honom att betala tillbaka pengarna.

En man skriven på en adress i Nynäshamn har erhållit 399 900 kronor i sjukersättning, 116 200 kronor i bostadsbidrag och 164 230 kronor i bostadstillägg, de senaste fem åren. Den sammanlagda summan uppgår till 768 330 kronor.

Nu har försäkringskassan fattat beslut om att mannen ska betala tillbaka pengarna eftersom det visat sig att han inte varit stadigvarande bosatt i Sverige. Det rapporterar Nynäshamnsposten.

Mannen har både ett irakiskt och ett svenskt så kallat främlingspass. Han har tillbringat det mesta av sin tid i sitt hemland Irak och har inte anmält till försäkringskassan att han flyttat från Sverige, något han har skyldighet att göra enligt regelverket.

Tvärtom har mannen vid tre tillfällen intygat Försäkringskassan via sina ansökningar om att han ”på heder och samvete” lovat att meddela myndigheten om förändringar som påverkar rätten till bidragen. Detta har han ignorerat.

Bidragsfusket uppmärksammades genom ett samarbete mellan gränspolisen, Migrationsverket och Försäkringskassan.

Nyheter Idag har tidigare skrivit om hur IS-terrorister finansierar sina krigsövergrepp genom att fuska till sig svenska bidragspengar.

LÄS ÄVEN: IS-terrorister i Syrien och Irak finansieras av svenska bidrag

I BRÅ:s rapport om brottstatistiken för 2016 framgick att bedrägeribrotten mot försäkringskassan ökat med 68 procent jämfört med föregående år.

LÄS ÄVEN: Brotten ökade i Sverige under 2016 – 13% fler våldtäkter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag