Fridolin öppnar för en C+L+S+MP-regering

Gustav Fridolin. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 24 maj 2017 2017-05-24
E-post 910

STOCKHOLM Trots Miljöpartiets kriser är Gustav Fridolin nöjd med regeringsinsatsen. Han säger sig dessutom vara villig att regera ihop med C, L och S efter nästa val.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin öppnar för en regeringskonstellation bestående av Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Fridolin uppger att han gärna skulle vilja se en bredare regering än i dagsläget och att Miljöpartiet självklart vill vara med och påverka.

Trots återkommande kriser i partiet och ett ständigt sviktande opinionsunderlag, som fått det tidigare tredje största partiet att nu mera ligga och skvalpa kring riksdagsspärren, är Gustav Fridolin nöjd med partiets regeringsinsats.

Partiet har fått göra eftergifter på såväl miljöområdet som i invandringspolitiken. Miljöpartiet sällade sig till skocken politiker som innan valet förespråkade liberala hållningar beträffande asyl- och invandringspolitiska frågor.

Fridolin deltog bland annat i reggae-bandet Partiets musikvideo ”Pinsamt” där han rappade för att ”ingen människa är illegal”. När väl partiet nådde regeringsställning blev det andra tongångar, under våren 2017 öppnade Fridolin upp för att utvisa papperslösa invandrare från Sverige.

LÄS ÄVEN: Kappvändningen: Fridolin vill utvisa papperslösa – Tokhånas på Twitter

På fredag, 26 maj, inleds Miljöpartiets kongress. Inför kongressen har flera tunga partinamn som Jabar Amin, Lotta Hedström och Annika Lillemet ställt sig bakom en stadgemotion som skulle göra det svårare för MP att ingå i ett framtida regeringssamarbete.

Motionen går bland annat ut på att eventuell regeringssamverkan måste föregås av ett samarbetsavtal mellan regeringspartierna där förhoppningen är att MP skulle få gehör för sin politik i högre utsträckning än idag.

Partistyrelsen föreslår kongressen att avslå motionen och enligt Gustav Fridolin har inte regeringssamarbetet varit ett misslyckande.

Fridolin känner sig inspirerad av Emmanuel Macron i Frankrike och säger sig vilja tona ner partiets enkla budskap som dominerande valrörelsen 2014. Miljöpartiet kommer gå till val på egen hand 2018.

– Men med tanke på det svårt parlamentariska läget tycker jag att det är en viktig uppgift för alla demokratiska partier att inte agera på ett sätt som omöjliggör att bilda majoriteter efter valet, säger Gustav Fridolin, enligt SvD.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag