Fridolins sista motion: Sänk riksdagslönerna kraftigt

Gustav Fridolin. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 29 sep 2019 2019-09-29
E-post 2033

Miljöpartiets tidigare språkrör och före detta utbildningsminister Gustav Fridolin lämnar på måndagen riksdagen för att börja arbeta som lärare – utan att ta ut avgångsvederlag från riksdagen. I sin sista motion i riksdagen föreslår Fridolin att resten av riksdagen följer hans exempel och sänker sina löner rejält. 

När Gustav Fridolin, tidigare språkrör för MP och utbildningsminister, lämnar riksdagen på måndag avstår han från avgångsvederlag och tar ett vanligt jobb som lärare – något mycket ovanligt för tidigare riksdagsledamöter.

– Det är mig veterligen rätt unikt.  Jag kan inte på rak arm erinra mig någon sådan så att säga maoistisk variant, att man åker ut på landet och matar svinen, utan de har utnyttjat den här rättigheten de har fullt ut, sade den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Nyheter Idag om Fridolins beslut att avstå avgångsvederlag.

Läs även: Fridolin tar jobb som lärare och avstår avgångsvederlag – hyllas från höger och vänster

Fridolins allra sista motion i riksdagen går i samma anda. Där föreslår nämligen Fridolin att riksdagens ledamöter sänker sina löner kraftigt – vilket Fridolin också föreslog i sin allra första motion enligt Aftonbladet.

”Ett sänkt riksdagsarvode skulle vara en kraftfull markering om att riksdagen vill stärka sitt förtroende bland medborgare, samtidigt som det sparar pengar som staten kan använda till bättre ändamål.” skriver Fridolin, som menar att det är farligt om riksdagsledamöter ligger på en annan ekonomisk nivå än de människor de företräder.

På 60-talet låg riksdagens arvoden på samma nivå som lönen för en lärare, och Fridolin anser att riksdagens ledamöter borde kunna klara sig på samma lönenivå som han själv kommer få som lärare.

– Skulle man sänka till gymnasielärarnivå så handlar det om 30 000 kronor i månaden, säger Fridolin till Aftonbladet.

Fridolin säger att han själv inte kommer ha några problem med att gå ned i lön utan att ta ut den ersättning han har rätt till från riksdagen.

– En lärarlön ska vara fullt tillräcklig att leva på i Sverige, menar Fridolin.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag