Frisbeen från ”Skogsturken” säljs för välgörenhet på Tradera

"Skogsturken" och efterföljarna "Körkortsturken" och "Laserturken". Bild: Faksimil Youtube
  • Tisdag 11 jun 2019 2019-06-11
E-post 169

Frisbeen från den svenska Youtube-klassikern ”Vem var det som kasta?”, även känd som ”Skogsturken”, säljs nu för välgörenhet på Tradera. Pengarna ska gå till Suicide Zero och auktionen är på tisdagen uppe i 18 000 kronor.

Nu finns chansen att lägga vantarna på ett stycke svensk internethistoria. Frisbeen från kultklassikern ”Vem var det som kasta”, även känd som ”Skogsturken”, auktioneras nämligen ut på Tradera.

Filmen visar hur Jörgen Leisdal kastar en frisbee som träffar en ung man med utländsk bakgrund. Mannen blir aggressiv och kräver att få veta vem det var som kastade frisbeen så att han kan ge personen stryk.

”Mike, min polare som filmade, delade senare klippet på ICQ (typ en föregångare till messenger) och vi tänkte inte mer på det förrän år 2008 då en kompis ringer mig om ett Youtube-klipp och frågar ”är inte det där är du?”. Då hade klippet redan över 300 000 visningar” skriver Jörgen Leisdal på Tradera.

Idag har filmen över 4 miljoner visningar och är en av Youtubes svenska klassiker, med en uppsjö av parodifilmer och remixer.

Filmen har även inspirerat namnen som getts till senare virala succéer på Youtube, som ”Laserturken”, ”Körkortsturken” och ”Fågelturken”.

Nu finns alltså möjligheten att själv kasta iväg den berömda frisbeen som startade alltihop. Jörgen Leisdal, som var den som kastade på filmen, hittade nämligen frisbeen i en kartong och beslutade sig för att sälja den och skänka pengarna till välgörenhet.

Läs även: Använder leksaker för att försvara C:s uppgörelse med Löfven – nu har klippet blivit viralt

På tisdagen, med fem dagar kvar, är auktionen på Tradera uppe i 18 000 kronor, pengar som ska skänkas till organisationen Suicide Zero som strävar efter att minska antalet självmord i Sverige.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag