Friskola plockar 152 miljoner kronor i ”vinst” – Får 20 miljoner extra i läxhjälpsbidrag

Bilden är orelaterad Foto: Wikimeda commons
  • Måndag 2 okt 2017 2017-10-02
E-post 327

SVERIGE Friskolekoncernen, Engelska skolan, tar ut 152 miljoner kronor i ”vinst”. Samtidigt beviljas de läxhjälpsbidrag på 20 miljoner kronor, trots att pengarna ska vara till de mest utsatta skolorna.

Friskolekoncernen, Internationella Engelska Skolan, driver 30 friskolor runtom i Sverige med 21 400 elever. Koncernen tar ut 152 miljoner i ”vinst” på sin verksamhet, varav drygt 45 miljoner går till aktieägare. Samtidigt tar skolan emot 20 miljoner i läxhjälpsbidrag, det uppger Aftonbladet.

Enligt skolans egen beskrivning är studieresultaten för nationella proven helt överlägsna. Årskurs 9-eleverna ska ligga långt över det nationella snittet. Att Engelska skolan är en friskola innebär att den finansieras av skattepengar. Därför blir all ”vinst” i verksamheten ingenting som kommer ur att skolan drar in pengar utan att skattepengar går till ägarna av skolan istället.

Skolan har efter sin ”vinst” på 152 miljoner sökt och beviljats läxhjälpsbidrag på 20 miljoner kronor. Det är mer än alla kommunala skolor i Stockholm som sammanlagt beviljats 16 miljoner kronor i läxhjälp. Det går 21 400 elever på Engelska skolan och 62 000 elever på Stockholms kommunala skolor.

Engelska skolan har fått sitt bidrag beviljat trots att skolverket ska prioritera bidraget till skolor med låga studieresultat. Tanken med läxhjälpsbidraget är att öka likvärdigheten. Engelska skolan har beviljats bidrag eftersom de uppfyller de krav som ställs för att få söka. De har även sökt bidrag för alla sina 21 400 elever. Stockholms stad har bara sökt bidrag för 24 000 av sina 62 000 elever.

– Det beror helt enkelt på att de har sökt mycket mer. I och med att de uppfyller förordningens krav så har de tilldelats det. Om de inte använder pengarna kommer vi att återkräva det som inte använts, säger Joakim Feldt, avdelningschef på Skolverket, till Aftonbladet.

Nyheter Idags medarbetare, Markus Allard, har tidigare skrivit en krönika om korruption och inkompetens i den offentliga sektorn.

LÄS ÄVEN: Vanvård, islamistisk indoktrinering och nu skattepengar till Saudi – Hur länge ska vi hålla på?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag