Frisläppt islamist försvunnen – kan ha utvisat sig själv

Bild: Säkerhetspolisen/Faksimil Facebook
  • Onsdag 6 Nov 2019 2019-11-06
E-post 1068

Vetenskapsskolans förre VD Abdel-Nasser el Nadi, som har ett utvisningsbeslut på grund av att han bedöms hota rikets säkerhet, har försvunnit. Enligt uppgift till P4 ska el Nadi, som inte kan utvisas till Egypten på grund av risk för förföljelse, ha lämnat landet och därmed verkställt sin egen utvisning.

Islamisten Abdel-Nasser el Nadi, som på begäran av Säpo ska utvisas men släppts fri från förvar på grund av verkställighetshinder, har försvunnit rapporterar P4 Göteborg. 

Enligt polisdokument som P4 Göteborg tagit del av har el Nadi inte anmält sig hos polisen på en månad, trots att han har anmälningsplikt.

– Anmälningsplikt innebär att man ska infinna sig på en polisstation vid en given tidpunkt ett antal gånger under en tid, till exempel en vecka. Gör man inte det så bryter man mot anmälningsplikten. Det är ju ett brott så att säga och då kan ju det utredas som en brottslig handling, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, till P4 Göteborg.

Wernstedt understryker emellertid att han inte kan kommentera enskilda ärenden.

Läs även: LOCK THEM UP: Skyttedals (KD) budskap om regeringens frisläppta islamister

Enligt en källa till P4 Göteborg har el Nadi lämnat landet.

– Har man tagit sig utomlands då har man i någon mening verkställt sig själv, säger Gabriel Wernstedt.

Abdel-Nasser el Nadi var tidigare VD för friskolekoncernen Vetenskapsskolan, men avgick från sin post i samband med att han togs i förvar på Säpos begäran.

I juni avslöjade Doku i samarbete med Expressen att fyra personer som återvänt från kriget i Syrien arbetat med barn och ungdomar på Vetenskapsskolan.

Två av dem är kvinnor som levt med sina familjer i terroristkontrollerat område. Två är män som varit i Syrien strax innan IS etablerade sitt ”kalifat”.

Den ene av männen är en poet som diktade ”Det är ett maktskifte på gång för det här är nya tider, våra lejon har vaknat och plockar vinst i sina strider … Huvuden kommer att rulla som inte förtjänar några axlar. Systemen kommer splittras enkelt som att krossa en flaska.” i samband med att IS intog Mosul.

– Jag tar avstånd från allting som har med IS att göra och någon sorts extremism. Jag är väldigt ledsen om den dikten orsakat någon oro och tar avstånd från den, sade mannen till Doku.

Ytterligare sju personer med kopplingar till extremistiska miljöer har arbetat på skolan enligt Doku.

Sven-Erik Berg, skolchef på Vetenskapsskolan i Göteborg, sade till Doku att skolan följer skollagen och begär utdrag från belastningsregistret av alla som ska anställas.

– Vi har en väldigt tydlig värdegrund. Om man inte kan ställa upp på den i praktiken kan man inte jobba på vår skola, sade Berg.

Läs även: Regeringen öppnar dörrarna: Säkerhetshotet David Idrisson släpps ur förvar – trots utvisningsbeslut

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag