Fritidsgård flyttar utomhus – togs över av kriminella

Bild: Skärmdump SVT
  • Onsdag 3 aug 2022 2022-08-03
E-post 287

En fritidsgård i Upplands-Bro har sedan mitten av juni lämnat sina lokaler och flyttat sin verksamhet utomhus. Detta eftersom fritidsgården blev en plats för droghandel och rekrytering till kriminella gäng, uppger flertalet källor till SVT.

– Ungdomarna har ju fri hamn att göra vad de vill, vilket gör det ännu enklare för ungdomar att hoppa på, säger en anställd till SVT.

Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef i kommunen, säger till SVT att de inte fått några indikationer om att rekrytering till gängen ska ha pågått inne i verksamhetens lokaler.

– Vi tog ett snabbt beslut om att se över hur vi ska jobba. Och det viktiga där kanske är att säga att det var runt omkring, så vi har inte fått några indikationer på att det är i verksamheten, säger hon.

Men anställda på fritidsgården ger en annan bild.

– Det här är något som pågår i och utanför våra verksamheter. Vi som jobbar i kommunen har länge och vid upprepade tillfällen flaggat om precis det här, säger en anställd som vill vara anonym på grund av hot till SVT.

– De säger att de kommer göra något åt det, men fram till idag har det inte gjorts jättemycket förändringar förutom att stänga igen den här ungdomsgården nu, fortsätter den anställde.

Det här är inte första gången som en fritidsgård blivit till en mötesplats mellan unga och kriminella. Tidigare i år fick sju ABF-drivna fritidsgårdar och fritidsklubbar i Botkyrka och Salem stänga ned sina verksamheter efter att det bland annat uppdagats att grovt kriminella fått anställning där.

Läs mer: Grovt kriminella fick jobb på ABF:s fritidsgårdar

Läs mer: ABF-drivna fritidsgårdar stängs med omedelbar verkan

Läs även: Veronica Palm tillbaka i politiken – ska stoppa gängrekrytering med fritidsgård

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag