Fullsatt på premiärvisning – ”Någon annan betalar”

  • Tisdag 19 aug 2014 2014-08-19
E-post 0

DOKUMENTÄRFILM Under tisdagskvällen höll ”slöseriombudsmannen” Martin Borgs premiärvisning av dokumentären ”Någon annan betalar”. – Det är fantastiskt att ett så stort samhällsproblem kan illustreras på ett så enkelt sätt, kommenterade Markus Uvell till Nyheter Idag.

Kön ringlade sig lång utanför biograf Skandia på Drottninggatan i Stockholm. Flera kända ansikten var på plats för kvällens premiär och Nyheter Idag skymtade såväl moderaternas Hanif Bali, journalisten Per Gudmundson, Markus Uvell från Timbro med fru Rebecca Uvell, Andre Assarsson som vi tidigare berättat om, och många fler.

”Jag är hundra procent moderat”

Dokumentären, som sätter fokus på slöseri med skattepengar, fick titeln ”Någon annan betalar”. Vi följer med Martin Borgs på en resa genom Sverige där vi möter såväl lokala kommunpolitiker som den mer rikskända Maria Wetterstrand.

– Hur kan vi tillåta Tillväxtverket att ge tre miljarder i bidrag till företag?, frågade sig produktionsledaren Ida Drougge från scenen. Drougge är inte bara produktionsledare utan även politiker.

– Jag är hundra procent nymoderat och liberal, förklarade hon från scenen och fick rungande applåder.

Använder humor som vapen

Filmen är enkelt uppbyggd och dramaturgin bygger på flera mindre berättelser där vi följer med Borgs till nya platser i Sverige. Där får vi veta hur lokalpolitiker, på det mest besynnerliga sätt, tagit beslut om att finansiera projekt som är dömda att misslyckas. Efter varje exempel får vi veta summan av vad kalaset har kostat.

– Det är fantastiskt att ett så stort samhällsproblem kan illustreras på ett så enkelt sätt, kommenterade Markus Uvell från stiftelsen Timbro, till Nyheter Idag efter att ha sett filmen.

En del exempel som togs upp i filmen är redan omskrivna i media, men vi får samtidigt en påminnelse av hur många hårresande berättelser det finns på politiker som vill leka entreprenörer för skattebetalares pengar. En av höjdpunkterna fick vi i filmens inledning där vi möter politiker i Karlstad där kommunen blivit ofrivillig hyresvärd åt Hells Angels. Sedan fortsätter det, med exempel från Östersund där en man suttit på fyra stolar samtidigt, bidrag som betalats ut för att hitta sjöodjur med icke-fungerande apparatur, kopior på vikingabåtar i Malmö som sålts för i princip noll och ingenting och så vidare.

Filmen är opolitisk och politisk på samma gång

– Jag bygger hela min riksdagskandidatur på att stoppa slöseri med skattemedel, dundrade Ida Drougge från scenen innan filmen skulle börja. Och det är nog mer än bara valfläsk. Det tog totalt två och ett halvt år att göra dokumentären, där Drougge varit produktionsledare, berättar Borgs efter premiärvisningen.

– Det är mycket känslor, dels naturligtvis för att jag tycker det här är en jävligt allvarlig fråga som jag mest blir arg över, men också kan skratta åt litegrann. Ikväll är såklart också fyllt av känslor, att möta sin publik. Det är helt fantastiskt att möta alla människor på riktigt, som varit med och stöttat det här projektet, berättar en trött men glad Martin Borgs för Nyheter Idag.

Borgs lovar att dokumentären inom kort kommer finnas på nätet för den som vill se, helt kostnadsfritt. Någon annan betalar.

För dig som vill veta mer om Martin Borgs kartläggning av offentligt slöseri rekommenderas boken ”365 sätt att slösa med dina skattepengar”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag