Fyra syskon häktas för assistensbedrägeri – misstänks lurat till sig 30 miljoner

Södertälje tingsrätt. Foto: Holger Ellgaard (CC BY-SA 4.0)
  • Lördag 4 sep 2021 2021-09-04
E-post

I måndags anhölls i Södertälje fem syskon som misstänkta för assistansbedrägeri på mångmiljonbelopp. Fyra av dem häktas nu vid Södertälje tingsrätt som misstänkta för grovt bedrägeri. Det femte syskonet, som jobbar som polis, släpptes under veckan.

Syskonen misstänks ha lurat till sig miljonbelopp genom arbete som personliga assistenter till en anhörig skriver polisenEnligt Länstidningen handlar det om totalt 30 miljoner kronor som betalats ut sedan 2008.

LÄS ÄVEN: Åklagare om klanbrotten: Hälften av all assistansersättning kan vara bedrägeri

Av de fyra syskonen som häktats är två män och två kvinnor och en av dem jobbar som advokat. Ett femte syskon, som jobbar som polis, släpptes fri under veckan men fortsätter att utredas.

– Brott mot välfärden är ett prioriterat område i Södertälje, och vi har arbetat under lång tid med att samla in så bra underlag som möjligt i den här omfattande utredningen, säger kommissarie Johan Allard i polisens pressmeddelande.

Åtal mot de fyra syskonen ska vara väckt senast den 16 september. Grovt bedrägeri kan medföra straff om upp till sex års fängelse.

LÄS ÄVEN: Man tog Ferrari till socialkontoret – nu tar Södertälje krafttag mot bidragsfusk

Dagen efter att de fem syskonen anhölls inleddes vid Örebro tingsrätt ett åtal i ett separat fall av misstänkt assistensbedrägeri. I det fallet handlar det om sex personer som misstänkts ha lurat Försäkringskassan på drygt 12 miljoner svenska kronor sedan 2014, meddelar polisen.

–  Utredningen har visat att assistenterna vid upprepade tillfällen inte ens befunnit sig i samma land som brukaren samt att brukaren överdrivit sina fysiska begränsningar, säger kammaråklagare Elisabeth Anderson i polisens pressmeddelande om fallet.

LÄS ÄVEN: Flera dömda i lönegarantihärva – advokat möjliggjorde upprepade bedrägerier

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag