Fyra tonåringar häktade för mord på taxichaufför: ”Ovanligt fall”

Naturreservatet Hjälstaviken i Enköping. Foto: Kristian Sidén CC BY-SA 4.0
  • Söndag 23 apr 2023 2023-04-23
E-post

I slutet av mars hittades en taxichaufför död i ett skogsområde i Enköping. En tonårskvartett i åldrarna 15-16 har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för mordet på mannen.
– Det är ett väldigt ovanligt fall, säger åklagaren Moa Blomqvist till Aftonbladet.

Det var i ett område kring naturreservatet Hjälstaviken i Enköpings kommun som kroppen hittades av polisen efter ett sökpådrag.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha varit borta i ungefär en vecka innan polisen hittade hans lik. Taxichaufförens sista körning ska ha varit till en parkeringsplats vid Hjälstaviken och enligt uppgifter till samma tidning ska han ha hängts.

Polis och åklagare är än så länge förtegna om händelsen. Men åklagaren Moa Blomqvist säger att det rör sig om ett ovanligt fall.

– Det är ovanligt att så många och så unga misstänkta har häktats, och där vi inte har särskilt mycket tidigare kännedom, säger hon till Aftonbladet.

Fyra ungdomar i åldrarna 15 till 16 har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för mordet, som enligt häktningsframställan skedde någon gång mellan den 24 mars till 1 april. En av dem är en 15-årig flicka medan resterande är pojkar.

Några av tonåringarna uppges dessutom vara släkt med varandra och alla häktade är från Mellansverige, medan taxichauffören uppges ha varit skriven i Stockholm.

Ytterligare en tonåring var till en början misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Men till följd av försvagade brottsmisstankar häktades inte den tonåringen.

Vid ett inledande skede var Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet involverade i utredningen. Hur och varför framkommer inte och nu hanteras fallet av Åklagarkammaren i Uppsala.

– Jag kan inte berätta varför de var inkopplade. Det är inget spektakulärt, de hanterar vissa typer av brott helt enkelt, som till exempel när någon är försvunnen eller så, säger Moa Blomqvist.

Samtliga tonåringar nekar till brott. Enligt åklagaren ska det inte finnas några nära kopplingar mellan taxichauffören och de misstänkta.

Senast den 27 april ska åtal vara väckt.

Läs även: Taxichaufför rånad av tonårsflickor i Hörby

Läs även: Taxiförare ihjälslagen av gäng på öppen gata – 13-årig flicka gripen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag