Fyrverkerikaos inför nyår

Genrebild Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 31 dec 2023 2023-12-31
E-post 0

Under lördagen och natten mot nyårsafton har polis och räddningstjänst larmats till flera platser i landet om händelser som involverar raketer. I Halmstad brännskadades en pojke när han träffades av en raket, i Begs kommun körde en person i diket efter att ha bländats av en raket och i Tygelsjö utanför Malmö sattes en skola i brand med en raket.

Polis och räddningstjänst har fått flera larm om händelser med vårdslöst avfyrade raketer runt om i landet.

I Halmstad blev en pojke i 13-årsåldern brännskadad på örat och sina kläder när han träffades av en av flera raketer som avfyrades från en balkong vid 22-tiden på lördag kväll.

– Han fick lindriga skador, säger polisens presstalesperson Caroline Karlsson till Expressen

En anmälan om framkallande av fara för annan samt vållande av kroppsskada har upprättats och en minderårig pojke är misstänkt.

En timme senare, strax innan 23, larmades räddningstjänsten om en brand i Pilbäcksskolan i Tygelsjö utanför Malmö.

En förbipasserande såg lågor och ringde 112, och några minuter senare utlöstes ett automatiskt brandlarm i byggnaden.

Enligt Sydsvenskans reporter, som var på plats vid skolan, låg det utbrända fyrverkeripjäser runt skolan. Skolan har tidigare utsatts för vandalisering, och den eller de personer som startade branden har brutit upp en provisorisk lagning av ett tidigare krossat fönster för att sedan skicka in en fyrverkeripjäs i det branddrabbade klassrummet.

I Bergs kommun körde en person ned sin bil i diket efter att ha bländats av en fyrverkeripjäs. Föraren klarade sig utan skador.

Smärre incidenter där personer avfyrat raketer mot varandra och allmänheten rapporteras även från Värnamo, Gislaved och Piteå, rapporterar Expressen.

Polisen i region väst, som innefattar regionerna Västra Götland och Halland, har fått in ett hundratal samtal om smällar under natten och morgonen, skriver tidningen. Även hos polisen i region syd har telefonen gått varm.

– Var tionde samtal rör just smällare och fyrverkeri. I vissa fall handlar det om vårdslös användning, där man skjuter mot fastigheter och mot personer. Det mesta är bara att man hör det och stör sig på det, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson i region syd, till Expressen.

Läs även: Fyrverkeripjäs sjöts in i kvinnas lägenhet

Läs även: Ungdomar störde räddningstjänst med fyrverkerier – ingen greps

Läs även: Här attackeras Resecentrum i Strängnäs med fyrverkerier

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag