Gahrton vill se Lööf som statsminister över ”Humanitär stormakt”

Foto: Schyffel / Nyheter Idag
  • Lördag 17 Nov 2018 2018-11-17
E-post 1897

SVERIGE Per Gahrton, grundare och tidigare språkrör för Miljöpartiet, skriver i Expressen att han gärna ser Annie Lööf (C) som Sveriges första kvinnliga statsminister över en svensk ”humanitär stormakt”.

I torsdags fick Centerledaren Annie Lööf uppdraget att sondera förutsättningarna för en regering. Lööf kommer att hålla samtal med samtliga partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, och tänker fokusera på sakpolitik och att hitta uppgörelser över blockgränsen.

Nu får Lööf stöd av MP-veteranen Per Gahrton som säger att han ”aldrig sett en svensk politiker växa på samma sätt som Annie Lööf, från trångsynt företrädare för gruppintressen till att anlägga ett allmänmänskligt och globalt framtidsperspektiv”. Som exempel nämner han Centerpartiets stöd för den så kallade gymnasielagen – även kallad afghanamnestin.

Gahrton menar att det nu finns två nya block, det ena rödgrönliberalt (V+S+MP+C+L) och det andra ett högerblock (M, KD, SD) som enligt honom ”vill göra Sverige till en variant av Orbans högerkonservativa och fascistoida Ungern”. Annie Lööf skulle kunna bli statsminister för den förstnämnda koalitionen.

”Annie, som Sveriges första kvinnliga statsminister skulle du inför svenska väljare kunna manifestera att en demokratisk statsledares första plikt är att utgöra ett humanitärt föredöme som betraktar alla människor som likvärdiga”, skriver Gahrton och fortsätter:

”Inför omvärlden skulle du kunna bevisa att Sverige inte håller på att halka ner i högernationalismens människofientliga avgrund utan är ett land som envetet envisas med att försöka göra sig förtjänt av det epitet som fiender använder som skällsord men de flesta svenskar är stolta över – en humanitär stormakt.”

Läs även: C och L kommer att tvingas rösta mot sin egen politik

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag