Gängman satt häktad och friades – får 165 000 i skadestånd

Foto: Patrik Svedberg
  • Måndag 15 jan 2024 2024-01-15
E-post 0

Justitiekanslern beslutar att en 21-årig man med gängkriminella kopplingar får 165 000 kronor i skadestånd efter att han suttit häktad i fem månader som misstänkt för bland annat mordförsök, men sedan friades på alla punkter, rapporterar SVT Nyheter.

Mannens uppges ha en ledarposition i det Haningebaserade Zero-nätverket, och i polisens förundersökningsprotokoll finns en bild där han poserar tillsammans med nätverket Foxtrots tidigare ledare Rawa Majid.

21-åringen satt häktad i drygt fem månader som misstänkt för att ha planerat ett mord på en man i Hässelby 2020. Han åtalades för bland annat förberedelse till mord och mordförsök, men friades på alla punkter på grund av brist på bevis.

Den påtänkta måltavlan ska ha varit en ledare inom ett annat kriminellt nätverk, som sköts ihjäl i augusti 2022, ett mord som fortfarande är ouppklarat.

21-åringen har tidigare dömts för bland annat grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och våldsamt motstånd, och har enligt SVT:s uppgifter ställt sig gängledaren Ismail Abdos sida i den interna konflikt som splittrat nätverket Foxtrot.

Det skadestånd som mannen beviljas är högre än vad som brukar betalas ut vid frihetsberövanden av jämförbar längd, men JK bedömer att det är rimligt då frihetsberövandet avsett särskilt allvarlig brottslighet, samt att han varit skild från sitt barn.

Läs även: Uppgift: Foxtrot-ledare ihjälskjuten i Irak

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag