Gardell efter kritiken mot Tidöavtalet – har inte läst det: ”Usch, vad tråkigt”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 8 dec 2022 2022-12-08
E-post 231

Författaren och krönikören Jonas Gardell har varit kritisk till både Sverigedemokraterna och Tidöavtalet mellan SD och regeringen. Men när Jonas Gardell gästar SVT:s ”30 minuter” på onsdagen framkommer att han inte har läst hela det avtal han kritiserar.

På onsdagen gästade Jonas Gardell ”30 minuter” på SVT, med anledning av den starka kritik Gardell har riktat mot Sverigedemokraterna och Tidöavtalet som partiet slutit med regeringen.

”I Tidöavtalet finns den famösa formuleringen om ’vandel’ som ska kunna vara orsak till utvisning och förlust av medborgarskap” skriver Gardell bland annat i en SD-kritisk krönika i Expressen på måndagen.

Läs även: Gardell kräver att moskéer välkomnar homosexuella

I programmet fortsätter Gardell att kritisera Tidöavtalet angående Sverigedemokraternas inflytande på regeringens politik, ett inflytande Gardell menar är fientligt mot HBTQ-personer.

– Det har vi ju sett på Tidöavtalet också, att det är mängder med grejer som till exempel Liberalerna har gett upp, säger Gardell.

Då säger programledare Anders Holmberg att HBTQ-frågor nämns på flera ställen i Tidöavtalet, bland annat att HBTQ-personer ska prioriteras som kvotflyktingar.

– Ja det är vad Ulf har lovat, och det får vi hoppas att han håller. Men de har också sagt att man inte ska ta emot utomeuropeiska, helst, flyktingar. Och det är väldigt få homo-flyktingar från Norge, Danmark och Finland.

– De kommer i regel från Mellanöstern-länder. Så det är lite dubbelt det där, säger Gardell, som menar att han är en ”kanariefågel”* när det gäller SD.

– Vi ska vara väldigt försiktiga med det här, för det här är ett parti som inte har en bra historia i de här frågorna – och de har faktiskt inte en bra historia nu heller.

Här påpekar Anders Holmberg att när det gäller utomeuropeiska flyktingar säger regeringen själva att asylrätten gäller.

– Jag påstår inte att den här regeringen i sig är särskilt HBTQ-fientlig, det tror jag verkligen inte att den är, och det hoppas jag verkligen inte att den är, säger Gardell

– Men däremot åligger det sådana som mig att vara kanariefåglar, att varna för att det här kan bli ett problem i framtiden, det här ska vi hålla utkik efter.

Anders Holmberg: Men det du varnade för innan valet har inte infriats.

– Naturligtvis, men jag varnade inte för att det här kommer ske i oktober, november, december 2022. Utan jag säger att det här är någonting som vi måste hålla utkik på, säger Gardell, som pekar på utvecklingen i Ryssland där förtrycket av HBTQ-personer ökat med tiden.

Anders Holmberg: Men om man tittar på Tidöavtalet, blev det bättre än du befarade?

– Jag har inte läst Tidöavtalet, snälla du. Jag har inte tid att läsa mina egna mejl.

Anders Holmberg: Okej.

– Inte hela Tidöavtalet. Usch, vad tråkigt. Nej.

Anders Holmberg: Jag kan rekommendera det. Så tråkigt är det inte.

– Är det inte? undrar Gardelll.

Att Gardell inte läst det avtal han kritiserar får kritik på sociala medier.

SD:s nyinvalde riksdagsledamot Rashid Farivar är även kritisk till att Gardell inte kan uttala hans efternamn rätt, och att Gardell spekulerar kring Farivars familj i intervjun.

* Att vara en ”kanariefågel” syftar på att man förr i världen använde kanariefåglar som larm för kolmonoxidförgiftning i gruvor. Kanariefåglarna, som är känsliga för kolmonoxid, sattes i en bur som hängdes upp i gruvan. Om fågeln svimmade eller dog noterade gruvarbetarna detta och utrymde gruvan.

Läs även: Farivar (SD) träffade Gardell – anklagades för nazism

Läs även: Gardell rasar mot coronarestriktioner – kräver kulturministerns avgång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag