Gatubarnen som greps för rån i Stockholm i helgen redan fria

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 jul 2017 2017-07-25
E-post

STOCKHOLM De nordafrikanska gatubarn som under helgen greps i Stockholm misstänkta för flera rån och en lång rad andra brott är redan på fri fot. Det berättar Viktor Adolphson, yttre befäl på polisen på Södermalm, för Nyheter Idag.

Idag på morgonen upptäckte en polispatrull på Södermalm att rånarna redan släppts fria av de sociala myndigheterna dit de överlämnades under helgen.

– Dagturen hittade på fem-sex av de här och kände igen dem. Det var samma ungdomar som varit aktuella i helgen, berättar Adolphson.

Så de var redan på fri fot?

– Då var de det i alla fall, i morse, och då omhändertog man dem enligt polislagens tolfte paragraf som handlar om ungdomar som är i miljöer som inte är bra.

Adolphson förklarar att ungdomarna under dagen överlämnades till socialtjänsten – igen. Men att det finns risk att de redan är på fri fot – igen.

– Vi gör det vi kan, vi omhändertar dem och för dem till socialen. Systemet är utformat så att där ska de ta vid och ta över när det är unga på glid, säger han.

Trots den eviga karusellen där polisen tar fast de kriminella arabiska tonåringarna och socialen släpper ut dem på gatan igen så vill Viktor Adolphson inte kommentera hur socialen sköter sitt arbete.

– Jag ska inte recensera andra myndigheter för det kan finnas skäl och omständigheter i deras beslut som jag inte har någon aning om, säger han.

Viktor Adolphson berättar också att bortsett från rånen natten till måndagen inträffade fler liknande incidenter under helgen.

– Även natten till lördagen och söndagen på dagen, säger han och tillägger:

– Det var en grov stöld mot en dam som fick sin halskedja ryckt från halsen när hon var ute och gick. Det var på förmiddagen, de slår inte bara till nattetid.

SE ÄVEN: Rånsugna gatubarn åkte på stryk i Stockholm – grät när polisen kom

Vad tycker du att man borde göra med gatubarnen?
3126 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag