”Ge folket en chans att säga sitt” – SD i Växjö vill ha folkomröstning om böneutrop

Växjö moské. Foto: Google
  • Fredag 2 mar 2018 2018-03-02
E-post 580

VÄXJÖ Stiftelsen Växjös muslimer har ansökt om att få ha böneutrop. Nu försöker Sverigedemokraterna i kommunen stoppa det hela med en folkomröstning.

Nyheter Idag har tidigare skrivit om turerna kring moskén i Växjös ansökan om att få ha böneutrop. Bland annat har det visat sig att moskén har haft det i flera år utan tillstånd, vilket kan vara ett brott mot ordningslagen.

Nu försöker Sverigedemokraterna i Växjö tillsammans med Ungsvenskarna Kronoberg förhindra att moskén får ett nytt tillstånd. Partiet samlar sedan torsdagen in namnunderskrifter för att få till en folkomröstning om saken.

– Böneutrop är något som sätter en stor och påtaglig prägel på lokalsamhället och samhällsbilden. Därför anser vi att det är befogat att ge folket en chans att säga sitt, och tydligt förmedla vilken riktning man vill att samhället ska utvecklas i, säger SD:s ordförande i Växjö, Nils Sjöqvist Axelson, till Nyheter Idag.

– Vi värnar om varje medborgares rätt till frihet från religiösa uttryck och religiös propaganda i det offentliga rummet.

Minst 7 000 behövs

Nils Sjöqvist Axelson vet inte i nuläget hur många underskrifter som har samlats in. Han säger att minst 10 procent av de röstberättigade invånarna i Växjö kommun måste kräva en folkomröstning för att politikerna ska ta upp frågan till diskussion i kommunfullmäktige. I Växjö motsvarar detta cirka 7 000 personer, säger han.

Polisen fattar dock inte sitt beslut om tillstånd utifrån någon omröstning, utan utgår från vad lagen säger.

Kommer det att göra någon skillnad om det ändå är polisen som bestämmer?

– Vi hoppas det, ja. Om inte så är det en indikation på att Sverigedemokraternas motion till riksdagen [Förbud mot böneutrop Motion 2017/18:2351] förtjänar stöd av resterande riksdagspartier och att de tar sitt ansvar och röstar igenom motionen.

Läs även: Moskén i Växjö ansöker om böneutrop: ”Muslimer är inte på besök här i Växjö, vi bor här”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag