Generaldirektör petas av regeringen

Bild: IAEA Imagebank/CC BY 2.0/Bengt Oberger/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 17 maj 2023 2023-05-17
E-post 0

Nu petas Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier av regeringen. Redan den 29 maj kommer Cromnier ersättas av en vikarie, och en rekryteringsprocess har påbörjats för att hitta en ordinarie ersättare.

Cromniers förordnande går ut sommaren 2025, men regeringen vill byta ut henne redan nu delvis för att signalera en nystart i arbetet för ny kärnkraft.

– Vi har nu en regering som har en helt annan syn på vad som kommer att hända med kärnkraften, säger Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), till TT.

Strålsäkerhetsmyndigheten har bland annat i uppdrag att hantera ansökningar för nya kärnkraftsreaktorer, och regeringen vill ha en ny generaldirektör som har djupa kunskaper om kärnkraft, utan att stå branschen alldeles för nära.

– Vi söker en annan profil. Det handlar om att internationellt såväl som nationellt gentemot aktörerna i Sverige med pondus kunna visa att man med integritet är insatt i och effektivt kan hantera reaktorsäkerhetsfrågor och strålskyddsfrågor, säger Westlén.

Läs även: S svänger om kärnkraften: ”Mer lönsamt än tidigare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag