Göran Persson: Sverige bör inte gå med i Nato

Göran Persson på SSU:s valläger 2014 (14658643909).jpg från Wikimedia Commons av Jonatan Svensson Glad, CC-BY-SA 2.0
  • Torsdag 31 mar 2022 2022-03-31
E-post 222

SVERIGE I samband med Rysslands invasion av Ukraina har diskussionen om huruvida Sverige bör gå med i Nato aktualiserats den senaste månaden. En som emellertid inte är positiv till ett svenskt Natomedlemskap är den förre statsministern Göran Persson.
– Det är en institution och organisation om jag respekterar, men som jag tror att Sverige har tjänat på att ha stått utanför, säger Persson till TV4.

Persson, som lämnat sedan många år lämnat politiken och numera är styrelseordförande för Swedbank, medger att en eventuell finsk anslutning till alliansen skulle påverka Sverige. Men han tycker inte att det bör avgöra hur Sverige ska agera i frågan.

– Det får inte göras på ett sånt sätt att det är de som bestämmer åt oss, det tror jag vore väldigt olyckligt, säger han till TV4.

På frågan om inte ledande socialdemokrater nu störs över att en tidigare partiledare och statsminister uttalar sig om Nato svarar Persson att han inte tror att de köar för att få reda på hans uppfattning.

– Jag hade nog inte planerat att ha någon synpunkt på det heller förrän TV4 frågade.

Läs även: Tidigare S-kommunalråd blir moderat – vill gå med i Nato

Läs även: Andersson: Svensk Nato-ansökan skulle ”destabilisera läget ytterligare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag