Göteborgsliberalen: Sveriges problem beror inte på stor invandring

Robert Hannah (L) Foto: Riksdagen/News Øresund - Johan Wessman (CC BY-2.0)
  • Måndag 16 Nov 2020 2020-11-16
E-post 1783

GÖTEBORG Sverige har de senaste tio åren tagit emot över en miljon invandrare. Men problemen i samhället beror inte på att Sverige haft för stor invandring – utan på arbetsmarknadspolitiken, bostadspolitiken, skolpolitiken. Det uppger riksdagsledamoten Robert Hannah (L) från Göteborg i en intervju med Göteborgs-Posten.

Hannah är på det klara med att det är för mycket invandrare i så kallade ”utsatta områden”. Lösningen är att sprida ut de nyanlända i andra stadsdelar tycker han.

– Man måste också ge de här områdena avlastning. Alla nyanlända kan inte få sina bostäder där. Det går inte att ha hyreslägenheter som dominerar ett område, säger Hannah till Göteborgs-Posten.

Sverige tog mellan 2010 och 2019 emot 1,3 miljoner invandrare. Men enligt Robert Hannah är det inte orsaken till problemen i samhället. I stället skyller han på en bristande arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik och skolpolitik.

– Om vi har en bostadspolitik som innebär att alla nyanlända som kommer till Sverige kommer att bo i felbyggda miljonprogramsområden och mötas av kriminella nätverk som styr områdena – det är inte rätt förutsättningar, säger Hannah.

Hannahs parti Liberalerna har haft inflytande och ansvar för samtliga politikområden som han nämner i två omgångar sedan 2006. Först i åtta år under Alliansregeringen 2006–2014. Sedan genom Januariavtalet från och med 2018.

Robert Hannah är även bostadspolitisk talesperson för Liberalerna. Partiet har tidigare lanserat ett förslag om ”social housing” för att bryta segregationen.

Där tänker man låta vissa få gräddfil till så kallade behovsbostäder. Det kan röra sig om personer som inte har råd att köpa lägenhet eller har stått i bostadskö tillräckligt länge.

– Med den formen av social housing som vi föreslår – behovsbostäder som är insprängda i andra hyreshus – så får man inte stigmatisering, utan en lägenhet i ett tryggt område, säger Hannah till TT.

Läs även: Här är L-politikerna som sågar regeringen de släppte fram

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag