Gräddfilen öppen i Kungsbacka – nyanlända flyttar in i nya lägenheter

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 9 jul 2019 2019-07-09
E-post 8961

KUNGSBACKA Efter att Kungsbacka kommun öronmärkt 52 lägenheter till nyanlända är det nu dags för de boende att flytta in.
– Tack så mycket Sverige, säger syriern Nihad Kassas.

I Anneberg i Kungsbacka har kommunen byggt 52 lägenheter som beräknas kunna räcka till över 300 nyanlända, något som Nyheter Idag rapporterade om i våras. Bostäderna har fått bygglov för en period på fem år och de som står i den vanliga bostadskön får inte lov att ansöka om dem.

Nu är det dags för inflyttning och SVT Nyheter Halland har besökt Nihad Kassas från Syrien som visar upp sin nya lägenhet. Kassas berättar att han kom till Sverige för sex månader sedan och att han trivs bra i familjens nya hem. SVT beskriver honom som ”bubblande glad”.

– Jag är glad. Tack så mycket Sverige, tack så mycket, säger han med ett stort leende.

Reportern påpekar att lägenheterna bara är till för invandrare och att Nihad Kassas nya grannar också kommer att komma från andra länder än Sverige – något som kan bidra till segregationen.

– Jag kommer från Syrien, min granne kommer från Sudan kanske. Men ingen fara, alla människor är samma, säger Nihad Kassas på sin hjälpliga svenska.

När Nyheter Idag tidigare i år talade med Kungsbackas kommunalråd Hans Forsberg (M) sade han att kommunen pressas av regeringens migrationspolitik att ta emot fler nyanlända än man har kapacitet för.

– Det är regeringens ansvar. Det är de som har skapat den här lagen som tvingar oss att ta emot. Då måste vi hantera det på något sätt, sade Forsberg då.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag