Gränsen fortsatt vidöppen – förhandlingarna fortsätter

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra. Foto: Socialdemokraterna/Per Pettersson
  • Onsdag 21 okt 2015 2015-10-21
E-post 336

INRIKES Sveriges gräns mot resten av EU är fortsatt vidöppen sedan regeringen, Vänsterpartiet och Alliansen misslyckats med att nå en överenskommelse om gränskontroller.

De sju partierna förhandlar sedan förra veckan med varandra om en uppgörelse i syfte att försöka hejda det stora inflödet av migranter till Sverige. Sverigedemokraterna är som enda riksdagsparti inte inbjudet till förhandlingarna.

Flera röster har höjts för att införa gränskontroller mot övriga EU för att ge svenska myndigheter kontroll på vilka det är som passerar rikets gränser, något de i nuläget inte har.

Under onsdagen har det figurerat motstridiga uppgifter i media om huruvida partierna lyckats komma överens eller inte. Till en början talades det om att de sju enats om tillfälliga gränskontroller, uppgifter som senare avfärdades som ”desinformation”, rapporterar SVT.

Enligt SVT råder det oenighet inom Alliansen om Moderaternas krav på att börja utfärda temporära uppehållstillstånd istället för permanenta. Den nuvarande praxisen i Sverige är att Migrationsverket beviljar permanent uppehållstillstånd till asylsökande som anses vara flyktingar, ”alternativt skyddsbehövande” eller av andra anledningar inte kan utvisas.

Migrationsverket släpper regelbundet statistik över antalet personer som söker asyl i Sverige, just nu drygt 9 000 de senaste sju dagarna, men det talas samtidigt om ett mörkertal på flera tusen invandrare varje vecka som låter bli att söka asyl. Många av dem reser vidare till inte minst Finland för att söka asyl där istället.

Samtidigt dyker det regelbundet upp migranter som vistas illegalt i Sverige, då de vare sig har giltig visering eller har sökt asyl, bland annat i samband med att de grips misstänkta för brott. Förra helgen greps en 28-årig irakisk meborgare efter att ha gjort sig skyldig till våldtäkt ombord på ett nattåg mellan Luleå och Göteborg. Enligt Migrationsverket hade mannen inte sökt asyl i Sverige och hade därmed undgått de svenska myndigheterna.

Se även: Man häktad för våldtäkt på nattåg

Men än så länge är alltså den svenska gränsen mot resten av EU öppen och okontrollerad. Under morgondagen fortsätter sjupartiförhandlingarna för att försöka nå en uppgörelse.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag