”Granskning Sveriges” Facebooksida nedstängd efter kampanj från #jagärhär

Foto: Skärmdumpar
Foto: Skärmdumpar
  • Måndag 11 sep 2017 2017-09-11
E-post 1520

SVERIGE Facebooksidan för ”Granskning Sverige” stängdes under förra veckan ned av Facebook. En medlem i #jagärhär berättar för Nyheter Idag att sidan stängdes efter en kampanj från aktivistgruppen.

Det var i torsdagskväll förra veckan som ”Granskning Sverige” fick sin Facebooksida nedsläckt. Bland annat efter att den använts för att sprida kränkande inlägg mot framstående medlemmar i #jagärhär, en aktivistgrupp som är kopplad till Sveriges Television. Sidan användes även för att föra fram anklagelser mot chefer på det statliga mediebolaget.

Enligt sajten ”Inte rasist men…” ska aktivister från Granskning Sverige ha ringt upp och hotat företrädare för #jagärhär.

– Om du någonsin kommenterar på vår sida igen ska vi komma efter dig så jävla hårt, rakt upp i röven, din jävla kossa! ska en man bland annat ha sagt i telefon till en kvinna i gruppen.

Citatet har även spridits på Facebook i ett inlägg på sidan ”Granskning Sverige”, men det är oklart av vem. Sidan har nämligen tagits över av en annan person som numera använder den för att raljera över Granskning Sverige och dess anhängare.

Kampanj från #jagärhär

Ulrika Persson i Östersund är en av de mer framträdande aktivisterna i #jagärhär. Hon berättar för Nyheter Idag att det egentligen inte var något specifikt inlägg som Granskning Sverige skrev på Facebook som gjorde att sidan stängdes. Istället handlar det om en massanmälnings­kampanj orkestrerad av #jagärhär.

– Det var ingen specifik händelse som föranledde det, utan det var att #jagärhär varit inne där och reagerat på dem så länge jag varit med i gruppen, och det är i mer än ett år, förklarar hon.

Så det var inte att de lade upp något särskilt på sin Facebooksida?

– Nej! Inte vad jag har uppfattat nej.

Enligt Persson har #jagärhär-aktivisterna främst reagerat på att de anklagats för att vara ett ”hatterrornätverk”. Anklagelsen framfördes först av sajten gangrapesweden.com men spreds sedan vidare av Granskning Sverige från deras Facebooksida.

Persson säger att det är journalisten Ingrid Carlqvist som ligger bakom gangrapesweden.com. I ett meddelande till Nyheter Idag nekar emellertid Carlqvist till att det är hon som ligger bakom sajten.

– Hon gjorde en lista över #jagärhär och kallade oss terrorister och så, och gjorde sin granskning så att säga. Då anmäldes de delningarna utifrån att man lade upp personer och kallade dem terrorister. Det var Mina (Mina Dennert, gruppens grundare red. anm.), men även vanliga medlemmar, säger Persson.

”Kriminella antidemokratiska svärmattacker”

Nyheter Idag har utan resultat sökt företrädare för Granskning Sverige. Istället förmedlar Ingrid Carlqvist kontakt med en man från gangrapesweden.com. Mannen ringer upp från ett dolt nummer.

– Jag hjälper till med Gangrape Sweden, säger mannen som inte vill avslöja sitt namn.

Enligt den anonyme mannen är gangrapesweden.com inte direkt kopplat till Granskning Sverige, men de samarbetar med varandra.

– De publicerar fortlöpande uppdateringar och små notiser och så från oss, förklarar han.

Mannen fortsätter med att anklaga #jagärhär för att ägna sig åt ”kriminella antidemokratiska svärmattacker”. Enligt honom var det aktivister i gruppen som gjorde att debattören En arg blatte talar, även känd som ”Angry foreigner”, stängdes av från Facebook. Han säger också att aktivisterna gått till attack mot bland annat Omni sedan sajten vid nyår uppmärksammade vilt nyårsfirande i Landskrona, ett firande som stadens invandrare fått skulden för.

– Jag tycker personligen det är grundlagsvidriga nätterrorattacker som organiseras och finansieras med statliga medel, säger han.

På vilket sätt är det grundlagsvidrigt?

– Ehm, du har ju yttrandefrihet, du har ju informationsfrihet och du har en mängd FN-deklarationer som Sverige har skrivit på och en mängd svenska lagar som ska skydda rätten att yttra sig, svarar han efter en stunds tystnad.

– #jagärhär vill inte yttra sig eller ha en diskussion. De vill gå in och förstöra sidor som sprider information som de inte gillar helt enkelt.

Mina Dennert grundade tillsammans med sin man Magnus gruppen #jagärhär i början av förra året. Mina har en bakgrund på Sveriges Television i Göteborg där även hennes man jobbar. Gruppen uppmärksammades första gången medialt av Sveriges Radio-journalisten Christian Ploog under hans tid som anställd på Nyheter24 och blev därefter snabbt ett mediefenomen.

SE ÄVEN: ”Johan” från Granskning Sverige kallar sig liberal och anklagar Eskilstuna-Kuriren för konspirationsteorier
SE ÄVEN: Kommuntoppen Helena, 52, rasar efter EABT:s video om ”batikhäxor”: ”Så många oknullade män”
SE ÄVEN: #jagärhär får pris av Socialdemokraterna

Artikeln är rättad. Henrik Johansson på ”Inte rasist men…” har hört av sig till Nyheter Idag och påpekat att ”Inte rasist men…” INTE står bakom den nya falska Granskning Sverige-sidan på Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag