Granskning: Taxiförare överrepresenterade i sexbrott

Genrebild. Bild: O.Horbacz
  • Onsdag 21 okt 2020 2020-10-21
E-post

SVERIGE Taxiförare är överrepresenterade när det kommer till brottslighet, och i synnerhet sexbrott. Det visar en granskning som TV4 Nyheterna har gjort.

– Det finns en viss överrepresentation i de som söker taxilegitimation, att de har mer brott i sitt bagage än normala män i Sverige. Även så efter några år i taxibranschen, så har man också en överrepresentation, säger Markus Edsbagge, sektionschef på Transportstyrelsen.

TV4:s granskning visar att överrepresentationen är särskilt stor när det kommer till just sexbrott. Taxiförare döms dubbelt så ofta som män i allmänhet för sådana brott, som våldtäkt och sexköp. Många är också återfallsförbrytare.

– Vi har ju släppt in en del människor som kanske inte egentligen ska vara i taxibranschen just nu, säger Markus Edsbagge som också påpekar att det är svårt att återkalla en taxiförarlegitimation när den väl har utfärdats.

– Man tar bort någons förmåga att få en intäkt helt enkelt.

Enligt TV4 har taxiförare begått cirka 30 000 brott under perioden januari 2019 till augusti 2020. Det rör sig om allt från trafikförseelser till grov kvinnofridskränkning och mord. Dessa brott ledde till att 511 taxiförarlegitimationer återkallades, och 328 varningar.

Nyheter Idag skrev tidigare att det handlade om cirka 30 000 domar. I TV4 kallar man det dock bara för ”brott”.

TV4 uppger att 97 procent av Sveriges registrerade taxiförare är män. I Svenska Taxiförbundets senaste branschrapport kan man läsa att: ”Närmare hälften av landets taxiförare har utländsk härkomst.”

”Utan invandrare stannar taxi”, slog Taxiförbundet fast 2014.

Läs även: Taxichauffören Majeed våldtog kunden – sen ville han ha betalt för resan

Läs även: Unga sexbrottslingar hinner inte få behandling – straffen för korta

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag