Granskning visar att Wolodarski far med osanning i försvar av kontroversiell DN-publicering

Peter Wolodarski. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 1 Nov 2019 2019-11-01
E-post 426

I en hårt kritiserad DN-artikel påstods att affärsmannen Johan Lundberg är en SD-sympatisör och en länk mellan ryska intressen och svensk politik. Trots att uppgiften om att Lundberg hyser SD-sympatier saknar stöd fortsätter chefredaktören Peter Wolodarski påstå att den är relevant. Det visar Näringslivets Medieinstitut som granskat affären.

Det började med en spekulativ artikel i Dagens Nyheter som påstod att ryska intressen flyttar fram positioner i Sverige. I artikeln omnämns affärsmannen Johan Lundberg inte mindre än 46 gånger när han målas ut som rysk medlöpare och potentiellt säkerhetshot. Vidare publicerade DN påståenden om att Lundberg också är SD-sympatisör.

Läs även: DN-journalisten: ”Självklart är islam en del av Sverige”

Artikeln fick snabbt kritik från läsare och Lundberg själv vidtog rättsliga åtgärder mot DN, varpå tidningen gick med på en förlikning med affärsmannen varför ärendet inte gick vidare till rättslig prövning.

Nu har Näringslivets Medieinstitut, NMI, granskat DN:s publicering och de finner att flera av DN:s påståenden visar sig vara antingen spekulativa eller direkt osanna. Ett av de märkligaste påståenden från DN:s sida är att Lundberg är SD-sympatisör, ett påstående som DN bygger på ett citat från Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein samt ett påstående om att Lundberg är hyresvärd till SD.

Wolodarski far med osanning när han granskas

Men när NMI tar del av handlingar från tingsrätten framgår att Wallerstein ”omöjligt” kan ha uttalat sig om Lundberg. Detta eftersom Lundberg själv aldrig ingått något hyresavtal med SD och ej heller har Joakim Wallerstein någonsin träffat finansmannen. Det än mer anmärkningsvärda är att Wallerstein på en direkt fråga från DN-reportern Mattias Carlsson förnekar att han uttalat sig om Lundberg.

När NMI talar med ansvarige utgivaren Peter Wolodarski angående den felaktiga publiceringen där Lundberg pekas ut som SD-sympatisör väljer chefredaktören att upprepa det osanna påståendet.

– Det var SD:s kommunikationschef som uttalade sig om Johan Lundberg, det är relevant, säger Peter Wolodarski mot bättre vetande.

Än mer allvarligt är att DN undanhöll uppgifter för läsarna om att Lundberg är medlem i ett parti som aktivt motarbetar SD, något Lundberg själv meddelat DN skriftligen före publicering.

Nyheter Idag har talat med Joakim Wallerstein som är djupt frågande till varför DN och dess chefredaktör fortsätter tillskriva honom falska påståenden om Johan Lundberg.

– Håller man på att ljuga är det svårt att komma ihåg alla lögner man sagt, säger Wallerstein.

Vidare konstaterar NMI att ”Peter Wolodarski har ett annorlunda sätt att se på det publicistiska ansvaret”. DN-reportrarna Josefin Sköld och Mattias Carlsson, som skrev den vilseledande DN-artikeln, har avböjt att svara på NMI:s frågor.

Näringslivets Medieinstitut

Näringslivets Medieinstitut finansieras av Stiftelsen Fritt Näringsliv och chef är Mats Olin. Han har arbetat med mediegranskning sedan 2008 med Second Opinion och Timbro Medieinstitut.

"När enskilda personer och företag blir oförtjänt uthängda kan vi ge en möjlighet till upprättelse. Vi tar vår utgångspunkt i de medieetiska reglerna som medieföretagen lovat att leva efter. Vi vill lyfta fram den enskilde journalistens ansvar att leva upp till medieetikens krav", skriver NMI om sig själva.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag