Gränskontrollerna förlängs för att hålla ute ”potentiella terrorister och andra brottslingar”

Foto: Migrationsverket
  • Torsdag 3 maj 2018 2018-05-03
E-post 351

SVERIGE Regeringen meddelade på torsdagen att de inre gränskontrollerna förlängs med sex månader till den 11 november.

Enligt regeringen togs beslutet att förlänga gränskontrollerna för att det föreligger ett hot mot ”den allmänna ordningen och den inre säkerheten”.

”Den risk som framför allt bristerna i kontrollen av EU:s yttre gränser medför – vilket bland annat gör det möjligt för potentiella terrorister och andra brottslingar att resa in i Schengenområdet – gör att vi måste ha kvar våra egna inre gränskontroller. Kontrollens lokalisering, omfattning och utformning ska anpassas till vad som är nödvändigt med hänsyn till allmän ordning och inre säkerhet”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

I september 2015 talade statsminister Stefan Löfven (S) på en stor manifestation för flyktingar i Stockholm. ”Mitt Europa bygger inte murar”, sade han då. Senare på hösten införde hans regering de gränskontroller som nu förlängs ännu en gång. Nu ser de alltså ut att bli kvar så länge Europa inte kan säkra sina gränser.

Läs även: Invandringen ökar risken för terrordåd – så motiverar regeringen förlängda gränskontroller

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag