Gräsrötter i M kritiska när Kristersson tar SVT och SR i försvar

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 28 feb 2020 2020-02-28
E-post 2369

”Rejäla övertramp” skriver Ulf Kristersson om SD-utspelen gentemot public service-bolagen SVT och SR. I en Facebookstatus tar han de statliga mediejättarna i försvar, men möts överlag av ett kritiskt mottagande från de egna anhängarna i kommentarsfältet.

Moderatledaren Ulf Kristersson är förmodligen mer positiv till public service än sina egna gräsrötter och väljare. I vart fall är det intrycket på Facebook efter att han markerar mot SD-utspelen gentemot SVT och SR.

Bakgrunden handlar dels om att SD försökt kalla upp SVT-chefer till Kulturutskottet med anledning av program som de upplever brister i saklighet och opartiskhet. Och Linus Bylund (SD) som sitter i ägarstiftelsen bakom public service-bolagen har förklarat att han vill se möjligheter att bestraffa journalister med löneavdrag om de brister i sin opartiskhet.

SD-kraven om att public service ska leva upp till opartiskhet väcker starka reaktioner från bland annat SVT-chefen Hanna Stjärne.

– Det är en gräns som har passerats, när man vill kalla publicister direkt till riksdagen för att stå till svars för en enskild publicering, sade hon i en intervju med sina egna anställda på SVT.

Får stöd från Ulf Kristersson

När bråket mellan SD och public service-bolagen till en början tog fart var det tyst från både Moderaterna och Kristdemokraterna. Men efter att en rad public service-trogna journalister och mediepersonligheter riktat kritik mot tystnaden kommer nu ett yttrande från M-ledaren.

”Att kalla TV-chefer till utskottsförhör för innehållet i enskilda program, och att förorda att enskilda journalister ska kunna straffas för en vinkel som kan upplevas osaklig går långt över gränsen för det acceptabla”, skriver han.

Samtidigt påpekar Kristersson i samma Facebookinlägg även att det är tillåtet att diskutera hur statsmediernas uppdrag bör vara utformat, samt att M vill se ett ”smalare och vassare” uppdrag.

M-anhängare ljumna till partiledarens linje

Markeringen mot Sverigedemokraterna får inget starkt gehör hos de egna M-sympatisörerna i Kristerssons Facebookflöde. Bland annat möter han kritik för att partiledningen i M tvingade igenom en skattefinansiering, trots att flera riksdagsledamöter i partiet var emot förslaget om just skattefinansiering.

Läs mer: Så tvingade Billström riksdagsgruppen att släppa fram skattefinansierad public service

”Trist att mina skattepengar går till att avlöna journalister som till 80% tillhör V/Mp/S”, skriver en kritisk röst i kommentarsfältet.

”Tänk igen Ulf. Det förhållande du beskriver har sedan länge inte existerat. Balansen och kontraktet bröts när licensavgiften blev tvång. Ska du tvingas betala för något förväntar jag mig granskning av folkvalda politiker oavsett bransch. Det bästa skulle kanske vara att lägga ner eller låta de bära sina egna kostnader via sponsring och reklam”, resonerar en annan.

SD-hatande kommunistduo belönades med eget radioprogram

I sociala medier har SD varit tydliga med varför de vill ha en diskussion med statsmedierna. Ett exempel är duon Rebecca och Fiona som uppträtt på Pride med kommunistsymbolen hammaren och skäran. De har även i en intervju förklarat sig vara kommunister.

Inför valet 2018 uppmanade duon sina följare på Instagram att bland annat ”manipulera och hota” alla man känner i att inte rösta på SD. En annan gång, när de uppträdde i TV4, var de tröjor med buskapet ”Fuck SD”.

Läs mer: Rebecca & Fiona uppmanar att hota SD-väljare – får stöd av TV4 efter politiska utspelet

Nu har Sveriges Radio P3 belönat den politiska duon med ett eget radioprogram som ytterst finansieras via den skatt som Moderatledningen tvingade sin riksdagsgrupp att klubba igenom.

När Nyheter Idag söker Kristersson för en kommentar hälsar hans pressekreterare Siri Steijer att ”vi ger inga övriga kommentarer till media, utan hänvisar alla till inlägget”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag