Gratis körkortundervisning för invandrare i Östergötland

Foto: Pressbild Sveriges Trafikskolors Riksförbund
  • Söndag 28 okt 2018 2018-10-28
E-post 6146

VALDEMARSVIK Nyanlända invandrare i Östergötland erbjuds att utan kostnad gå en förberedande körkortsutbildning så att de lättare kan ta körkort, något som Norrköpings Tidningar har berättat om. Det är länsstyrelsen i Östergötland som står bakom i samarbete med åtta av länets kommuner. 1,75 miljoner kronor i skattemedel går till att finansiera projektet.

Den skattefinansierade satsningen riktar sig till nyanlända invandrare och ”andra grupper av invånare som står långt från arbetsmarknaden”, skriver Valdemarksviks kommun i ett pressmeddelande.

– Deltagarna i den förberedande utbildningen kommer att få både teori- och körundervisning. De förebyggande insatserna handlar om teoriundervisning för att bland annat överbrygga språkliga hinder, men även om övningskörning i grupp. Vissa har haft ingen eller väldigt liten tillgång till fordon, så bara att sätta sig bakom ratten och testa med stöd av en pedagog och andra deltagare är en viktig framgångsfaktor, säger Djamal Hamaili, samordnare för integrationsenheten i Valdemarsviks kommun i pressmeddelandet.

Läs även: Migranter får mat för 572 kronor per person och dygn

Förutom Valdemarsvik – som är projektägare – så ingår även Ydre, Linköping, Söderköping, Ödeshög, Motala, Finspång och Norrköping samt Arbetsförmedlingen och Sveriges Trafikskolors Riksförbund i projektet. Det hela finansieras av statliga skattemedel som länsstyrelsen i Östergötland beslutat om – 1,75 miljoner kronor. Projektet sträcker sig fram till den 15 januari 2020.

I pressmeddelandet påpekas att projektpengarna inte kommer att gå till körkortet utan till den förberedande utbildningen.

Djamar Hamaili tror att ett körkort gör att fler invandrare kan bosätta sig på landsbygden.

– Den förberedande körkortsundervisningen riktas till nyanlända och andra grupper av kommuninvånare som står långt från arbetsmarknaden. Målet är att öka förutsättningarna för att deltagarna, efter att ha deltagit i den förberedande körkortsutbildningen, ska anmäla sig till trafikskola och klara av att ta körkort. Körkort är viktigt för att kunna få ett arbete, men det ökar också möjligheten att bosätta sig på landsbygden, berättar Djamal Hamaili, samordnare för integrationsenheten i Valdemarsviks kommun.

En tidigare analys som Dagens Samhälle gjort visar att cirka 70 procent av alla asylmigranter bosatte sig i storstadsregioner, 92 procent ville bo söder om Gävle.

Är det bra att nyanlända invandrare erbjuds skattefinansierad körkortsundervisning?
4465 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag