Greta Thunberg teg sig igenom förhör – döms till dagsböter efter klimatblockad

Bild: Raph_PH/CC BY 2.0/Patrik Svedberg
  • Måndag 24 jul 2023 2023-07-24
E-post

Klimataktivisten Greta Thunberg döms till dagsböter för att ha deltagit i en klimataktion då fordon hindrades från att köra in i en oljehamn. Greta Thunberg hävdade att aktionen motiverades av ”att vi befinner oss i en nödsituation i lagens mening”, vilket inte fick gehör av Malmö tingsrätt.

Klimataktivisten Greta Thunberg, 20, deltog i en klimataktion där hon tillsammans med ett tiotal aktivister blockerade fordon från att köra in i en oljehamn i Malmö den 19 juni i år.

Thunberg avlägsnades från platsen av polis, och skrev om aktionen på Instagram. ”Vi valde att inte vara åskådare och i stället stoppade vi fysiskt de fossila bränslenas infrastruktur”, skrev hon.

När hon förhördes av polis om aktionen valde Thunberg emellertid att svara ”ingen kommentar” på samtliga frågor.

Nu döms hon av Malmö tingsrätt till att betala 1 500 kronor i dagsböter samt 1000 kronor till brottsofferfonden för aktionen.

Thunberg hävdade i rätten att aktionen motiverades av att klimatet utgör ”en nödsituation i lagens mening.”

– Vi var lugna och störde ingen. Jag anser att vi befinner oss i en nödsituation i lagens mening. Det finns en kris som hotar liv hälsa och egendom. Våra livsbärande system kollapsar, sade hon enligt Expressen.

Åklagare Emma Olsson avvisade argumentet, som prövats rättsligt tidigare, och rätten gick alltså på åklagarens linje.

– Om han man hindrar trafiken så är det att betrakta att man stört den allmänna ordningen. Greta Thunberg har fått instruktion att flytta sig, uppfattat den, inte lyssnat på den. Omständigheten om klimatkrisen omfattas inte av brottsbalkens ”nöd”. Därför ska hon fällas, säger lagmannen Johan Kvart.

Läs även: Greta Thunberg bortförd av tysk polis efter klimatkravaller

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag