Greta Thunberg uppmanar vuxna till klimatstrejk

Greta Thunberg talar på Fridays for futures demonstration i Berlin, juli 2019. Bild: Leonhard Lenz/ Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain
  • Torsdag 25 jul 2019 2019-07-25
E-post 1816

Klimataktivisten Greta Thunberg och hennes organisation Fridays for future uppmanar fackförbunden att ansluta sig till klimatstrejken den 27 september. Men intressen från svenska fackförbund för en klimatstrejk är svalt, då de anser att frågan ligger utanför fackets område som är arbetsmarknadsfrågor.

Den unga klimataktivisten Greta Thunberg har väckt uppmärksamhet över hela världen med sin skolstrejk för ett bibehållet klimat. Hon har träffat stora världsledare och berömdheter som påven och Barack Obama och nominerats till Nobels fredspris.

Men utsläppen av koldioxid har skolstrejken inte rått på. Därför uppmanar Thunberg nu vuxna att ansluta sig till hennes kamp för klimatet.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Greta Thunberg med flera representanter för organisationen Fridays for Future att ”nu är det bråttom. Nästa år, 2020, måste vi ha sänkt utsläppskurvan drastiskt för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Om detta inte sker riskerar vi fullständig samhällskollaps.”

Läs även: Frida Boisen: ”Greta Thunberg är på väg att bli vår världs frälsare”

Därför uppmanar organisationen vuxna att ansluta sig till klimatstrejken den 27 september. ”Skolan och jobben utgör tillsammans samhällets grund och om båda strejkar stannar samhället av. Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma”, skriver Thunberg med flera och uppmanar ”alla fackföreningar och förbund att utlysa strejk den 27 september.”

Fackförbundens intresse för en klimatstrejk verkar emellertid svalt. Vänstersajten Dagens ETC har ringt runt bland fackförbund och fått negativa svar på frågan om de kommer ansluta sig till en klimatstrejk.

– Nej, vi tänker inte utlysa strejk för klimatet. Vi använder inte strejkvapnet för allmänna politiska påtryckningar hur viktigt det än må vara, säger LO:s politiska sekreterare Mats Eriksson till Dagens ETC.

– Klimat- och miljöfrågor är viktiga för Sacos medlemmar. Men strejkvapnet används enbart i konflikter som rör arbetsmarknadens parter, säger Robin Tapper, presschef på Saco, till Dagens ETC.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag