Gretas organisation i blåsväder efter inlägg om ”ljugande” västmedier

Bild: Faksimil Instagram/Public Domain
  • Torsdag 26 okt 2023 2023-10-26
E-post

Kritiken är hård mot Greta Thunberg organisation Fridays for Future efter en serie inlägg på Twitter som hävdar att medier i väst ”hjärntvättar” allmänheten att hålla på Israel genom att ljuga om konflikten i Mellanöstern. Nu anklagas organisationen för antisemitism och för att sprida konspirationsteorier.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har fått hård kritik efter att hon tagit ställning mot Israel i den pågående konflikten i Mellanöstern. I inlägg på sociala medier på fredagen skrev Thunberg att ”världen måste tala och kräva en omedelbar vapenvila, rättvisa och frihet för palestinier och alla civila som påverkats”.

Inlägget fick hård kritik för att Hamas attack på Israel inte nämndes, och i ett senare inlägg tillade Thunberg att ”det behöver inte sägas – eller det trodde i alla fall jag – att jag är mot Hamas fasansfulla attack”, och hänvisar till att hon i sitt ursprungliga inlägg krävde ”rättvisa och frihet för palestinier och alla civila som påverkats”.

Thunbergs organisation Fridays for Future, som startades efter att hon inlett sin skolstrejk 2018, går betydligt längre än sin grundare i en serie inlägg på plattformen Instagram. I inläggen hävdar organisationen att ”västmedia hjärntvättar dig till att hålla på Israel”.

I inläggen menar Fridays for Future att Israel är en apartheidstat som utsätter palestinierna för ett folkmord. Vidare påstås ”västmedia” mörka detta faktum i sin rapportering, bland annat genom att rapportera att konflikten är ”komplicerad”. Något som inte stämmer enligt Fridays for Future, som menar att konflikten enbart handlar om ”förtryckare” och ”förtryckta”.

Fridays for Future skriver även att medier i väst varken är oberoende eller neutrala. ”De har grundats av imperialistiska regeringar som stödjer Israel, inte för mänsklighetens skull utan för sin egen. På grund av sina egna politiska intressen och sin rasistiska agenda” skriver organisationen, som även refererar till dödade palestinier som ”martyrer”.

Inlägget har fått ett stort antal kommentarer där de allra flesta är mycket kritiska. ”Ok, det räcker. Jag trodde det här var en sida för en klimatvänlig rörelse, inte Hamas-propaganda. Avföljer” skriver en användare. ”Fridays for fascism. How dare you?” skriver en annan.

I ett inlägg på plattformen X skriver Jonathan Leman från tidningen Expo att ”Fridays for future ägnar sig åt en typ av mediekritik med flera tankefigurer som känns igen från ytterhögern och den konspirationistiska miljön.”

”Sorgligt att se Fridays for Future försvinna ut i de förlovade konspirationsteoriernas värld. Greta Thunbergs projekt håller på att dö” skriver en annan X-användare.

I en text i Dagens Nyheter skriver Erik Helmerson att Fridays for Future ”sprider vansinniga konspirationsteorier om Israel och medier”.

”Om Fridays for Future inte backar och förklarar sig är förtroendet raserat” menar Helmerson.

Läs även: Hård kritik när Greta strejkar för Gaza

Läs även: Den israeliska miljörörelsen sågar Greta: ”Tar ställning för mördare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag