Hård kritik när Greta Thunberg strejkar för Gaza

Bild: Matt Hrkac/CC BY 2.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 20 okt 2023 2023-10-20
E-post

Kritiken mot klimataktivisten Greta Thunberg är hård sedan hon ägnat fredagens ”strejk” åt Palestina och krävt ”omedelbar vapenvila, rättvisa och frihet för palestinier och alla påverkade civila”, utan att nämna de civila israeler som hålls som gisslan av terroristgruppen Hamas.

I juni tog klimataktivisten Greta Thunberg studenten. Men hennes ”skolstrejk” har trots det fortsatt. I ett inlägg på Twitter, numera X, skrev Thunberg att hon ”kommer att fortsätta att protestera på fredagar, även om det rent tekniskt inte är ’skolstrejkande’. Vi har helt enkelt inget annat val än att göra allt vi kan. Kampen har bara börjat.”

Thunberg har tidigare inte bara ”strejkat” för klimatet, utan även för exempelvis samerna, och på fredagen valde hon och hennes kompanjoner att strejka för Palestina och Gaza enligt ett inlägg på plattformen X.

”Idag strejkar vi i solidaritet med Palestina och Gaza. Världen måste tala och kräva en omedelbar vapenvila, rättvisa och frihet för palestinier och alla påverkade civila” skriver Thunberg i inlägget, som publiceras med ett foto på Thunberg och tre kompanjoner.

På fotot håller Thunberg och kompanjonerna upp skyltar där det står ”Free Palestine”, ”This jew stands with Palestine”, ”Stand with Gaza” och ”Climate justice now!”. Flera av skyltarna, inklusive den som kräver ”klimaträttvisa”, har palestinska flaggor.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1715284878919340056

Thunbergs inlägg får emellertid hård kritik av flera X-användare. Flera tar upp att hon inte nämner de israeliska civilpersoner som tagits som gisslan av Hamas.

På fredag eftermiddag raderade Thunberg sitt inlägg, då det på fotot förekom en uppstoppad bläckfisk. Bland antisemiter har bläckfisken sedan lång tid tillbaka symboliserat judar, något Thunberg säger sig inte ha känt till i ett nytt inlägg.

Greta Thunbergs organisation Fridays for Future har tidigare tagit ställning inte bara för det palestinska folket utan även för ”det palestinska motståndet” mot ”israelisk nykolonialism och apartheid”, nedan i ett inlägg från den 23 januari i år.

Greta Thunberg har nyligen även återpublicerat ett inlägg från Amnesty International som fördömer Israel, men har inte kommenterat Hamas attack på israeliska civilpersoner med över 1400 döda som inledde kriget, varken på X eller Instagram.

Greta Thunberg har dömts två gånger i Malmö tingsrätt för olika klimataktioner, och på tisdagen greps hon efter en klimataktion i London för att släppas mot borgen på onsdagen enligt BBC.

Läs även: Greta Thunberg utnämns till hedersdoktor vid universitet

Läs även: Greta Thunberg teg sig igenom förhör – döms till dagsböter efter klimatblockad

Läs även: Greta Thunberg rasar mot gruva: ”Rasistisk”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag