Gudrun Schyman delade antisemitisk text

Feministiskt Initiativs ena partiledare, Gudrun Schyman. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
  • Tisdag 31 jul 2018 2018-07-31
E-post 170

SVERIGE Den antisemitiska text som delades av riksdagskandidaten för Feministiskt initiativ, Oldoz Javidi har fördömts av Fi. Texten hade tidigare godkänts av partistyrelsen för Fi samt delats av partiledaren Gudrun Schyman.

Den 19 juli uppdagades det att Oldoz Javidi, skådespelare och riksdagskandidat, berättat i en intervju för tidningen Feministiskt perspektiv om den lösning på Israel-Palestina-konflikten som hon själv föredrar. Bäst vore, menar hon, om alla israeler flyttades till USA.

LÄS ÄVEN: Riksdagskandidat för Fi anklagas för antisemitism – vill att alla israeler flyttas till USA

– Min inofficiella åsikt som privatperson är lite mer fantasibaserad. Israel har ockuperat ett annat land. Drivit människor på flykt från deras eget hem, tagit deras land och stulit deras liv och frihet. Det finns inget försvarbart i det överhuvudtaget. Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras… Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur?

Feministiskt Initiativs partiledning förklarade sedan att man hade fortsatt förtroende för Oldoz Javidi och att man uppmanat henne att gå en ”utbildning”. Partiledningen ändrade sig sedan och uppgav att de inte längre har förtroende för Javidi varpå hon avslutade sin kandidatur.

Det visar sig även, senare via ett debattinlägg, att Javidi hade skickat texten till Fi för granskning och den hade godkänts.

LÄS ÄVEN: Antisemitiskt Initiativ: Riksdagskandidaten Javidi skickade judetexten till FI före publicering

Innan Javidi avslutade sin kandidatur sträckte sig godkännandet av artikeln så långt att partiledaren Gudrun Schyman själv delade texten den 14 juli, dagar innan partiledningen fördömde Javidi.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag