Guldschakalen kan bli nytt rovdjur i Sverige – hotar inhemska arter

Foto: Christina Xu (CC BY 2.0)
  • Söndag 12 sep 2021 2021-09-12
E-post

Rovdjuret guldschakal har spridit sig från Balkan över Europa och setts i Sveriges grannländer. Nu finns risken att schakalen kommer även till Sverige – vilket bådar illa för inhemska arter och boskap, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Guldschakalen är släkt med vargen och räven och ligger storleksmässigt mellan dem. Nu kan den bli Sveriges nästa rovdjur, erfar Ekot.

Arten har setts i Finland och Nordnorge och det finns osäkra uppgifter om att en schakal synts i Kalix under 2020. Den kommer från Balkan från början men finns sedan tidigare också i Tyskland och Baltikum.

– Jag tror att det är en tidsfråga att schakalen kommer till Sverige, om den inte redan har kommit. Den har hört till europeisk fauna i tusentals år, så den är lika europeisk som älgen eller skogsharen säger Svenska Naturskyddsföreningens Isak Isaksson till Ekot.

Risken finns att guldschakalen ska konkurrera ut svenska rovdjursarter som fjällräven. Den kan dessutom ställa till det för får- och renskötseln.

LÄS ÄVEN: Studie: Hot mot lantbrukare från djurrättsaktivister vanligare än väntat

Naturvårdsverket har ännu inte avgjort hur de ska hantera schakalen, men den är inte önskvärd i Sverige menar Per Risberg, handläggare vid Naturvårdsverket

– De exemplar som dyker upp i Sverige kommer vi att försöka ta ut ur naturen på något sätt, säger Risberg till Ekot.

Enligt Risberg kan schakalen komma att skjutas bort eller avlägsnas efter att ha fångats in.

LÄS ÄVEN: Naturvårdsverket betalade en halv miljon för podcast – bara 2 400 spelningar per avsnitt

LÄS ÄVEN: Elcykelfiasko: Bedrägerier med premien – Naturvårdsverket saknar rutiner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag