Gymnasielagen viktigaste politiska händelsen enligt Aftonbladet/Inizio

Genrebild. Foto: FT Bild
 • Måndag 1 okt 2018 2018-10-01
E-post 153

SVERIGE Gymnasielagen, Decemberöverenskommelsen och terrordådet på Drottninggatan är de tre politiska händelser som påverkat väljarna mest enligt Aftonbladet/Inizio. Enligt undersökningen har sverigedemokratiska väljare påverkats mest av politiska händelser, medan rödgröna väljare påverkats minst. 

Den så kallade gymnasielagen, som innebar att cirka 9000 ensamkommande afghaner fick en möjlighet att söka uppehållstillstånd för gymnasiestudier, är den politiska händelse som påverkat väljarna mest, enligt en undersökning Aftonbladet/Inizio gjort.

– Det förvånade mig lite. Det här är ju en väldigt viktig fråga under hela mandatperioden, men att den blev så stor förvånade mig, sade Karin Nelsson, analyschef på Inizio till Aftonbladet.

Läs även: Skolkande afghaner kan utvisas: ”Försatt sin chans”

I maj publicerade Expressen en kartläggning av de afghaner som har rätt att söka uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen. Där framgick bland annat att 99,4 procent var män, att 78 procent fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket och att 49 procent bott i Iran minst ett år innan de kom till Sverige.

Rödgröna väljare minst påverkade av politiska händelser

I Aftonbladet/Inizios undersökning svarade respondenterna på frågan om någon eller några politiska händelser under mandatperioden påverkat vilket parti de röstat på. Undersökningen visade att Sverigedemokratiska väljare har påverkats mest av olika nyhetshändelser, med i snitt 2,5 händelser angivna per respondent.

Rödgröna väljare påverkades minst av politiska händelser. Varannan rödgrön väljare som deltog i undersökningen svarade att politiska händelser inte påverkat deras val av parti.

De politiska frågorna som påverkat väljarna mest enligt Aftonbladet/Inizio:

 1. Gymnasielagen (angavs av 25 procent)
 2. Decemberöverenskommelsen (17 procent)
 3. Terrorattacken på Drottninggatan (15 procent)
 4. LSS (12 procent)
 5. Att Anna Kindberg Batra öppnade för samtal med SD (12 procent)
 6. Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm (11 procent)
 7. Nedläggningen av BB i Sollefteå (9 procent)
 8. Skandalen på Transportstyrelsen (9 procent)
 9. Sommarens torka och skogsbränder (9 procent)
 10. Familjeveckan – S vallöfte om en extra semestervecka för barnfamiljer (6 procent)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag