Hade flera hundra år gammal mumie som ”flickvän”

Egyptisk mumie, genrebild. Bild: Ibex73/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 3 mar 2023 2023-03-03
E-post 0

Polisen i den peruanska staden Puno har beslagtagit en mellan 600 och 800 år gammal mumie från en man som förvarade mumien i en kylväska och hävdade att mumien var hans flickvän, rapporterar Daily Mail.

Det tidigare matbudet Julio Cesar Bermejo, 26, hävdar att han haft mumien hemma i tre årtionden  – och att han även delar säng med den flera hundratals år äldre ”flickvännen”.

– Hemma är hon i mitt rum, hon sover med mig. Jag tar hand om henne, säger han i en film som blivit viral på sociala medier i Peru.

Bermejo greps av polis vid utsiktspunkten Mantaro, känd för sina arkeologiska fynd. Polisen uppger att Bermejo kommer vara kvar i polisens förvar medan fallet utreds.

Bermejo sade till lokala medier att mumien, som han kallar ”Juanita” – är ”som min andliga flickvän”. Enligt Perus kulturministerium är emellertid mumien en ”mumifierad vuxen man”.

Enligt Bermejo köpte hans far mumien för 30 eller 40 år sedan för 2 000 peruanska sol, vilket motsvarar lite över 400 euro.

Mumier förknippas vanligtvis med det forna Egypten, men i Peru och andra sydamerikanska länder har några av världens äldsta mumier hittats, som är upp till 7 000 år gamla.

Läs även: Museerna vädjar: Sluta säga ”mumie”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag