Hallengren (S) om misslyckandet med att testa fler: ”Möjligen lite naivt”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Söndag 24 maj 2020 2020-05-24
E-post 797

SVERIGE Den 3 maj sade socialminister Lena Hallengren (S) i SVT:s Agenda att hon till mitten av maj ville se 100 000 tester i veckan för covid-19 – men siffran ligger på en tredjedel. I Sveriges Radios Lördagsintervju säger nu Hallengren att hon är förvånad över att regionerna inte testar mer. – (Jag) trodde att det skulle vara lite mer huggsexa om att få sin del utav de här testerna, säger hon.

Förra veckan testades knappt 32 700 personer för covid-19 i Sverige. Långt från visionen om 100 000 i veckan. Lena Hallengren (S) säger att problemet ligger ute hos regionerna som helt enkelt inte testar tillräckligt. Kapaciteten för 100 000 tester i veckan finns enligt Hallengren.

– Jag hade nog, möjligen lite naivt, trott att när de här 100 000 i analyskapaciteten fanns presenterat nationellt och staten sa att de skulle stå för kostnaden, då trodde jag att det skulle vara lite mer huggsexa om att få sin del utav de här testerna. Snarare än att man tyckte att det var så svårt i regionerna att bygga provtagningskapaciteten på marken.

Målet om att öka testningen kvarstår. En nationell testkoordinator har utsetts.

– Min övertygelse är att vi måste testa mycket mer än vad vi gör, säger Lena Hallengren.

Lena Hallengren får också frågan i Lördagsintervjun om vad hon tycker om att Sverige just nu ligger i topp i världen när det gäller dödstal (per 1 miljon invånare, reds anm) och i många länder har blivit ett exempel på misslyckande att hålla nere dödstalen.

– Förutom att jag tycker att det är tråkigt, jag tycker att vi arbetar väldigt hårt, säger Hallengren som också tycker att äldreomsorgen behöver ”analyseras på djupet”.

Hallengren säger sig vara förvånad över att andra länder ”ägnar så mycket tid och kraft” åt den svenska strategin och hur många som dött här.

– Vi får väl se vilka analyser vi kan göra när vi verkligen kommit en längre bit, vi kanske inte behöver ha kommit ur pandemin (för att göra det), säger Hallengren.

Att det är för tidigt för slutsatser är något som både statsminister Stefan Löfven och SVT tidigare varit inne på.

– Det är först i ett senare stadium som vi verkligen kommer att kunna se hur dödligheten i olika länder påverkats av covid-19-pandemin, säger forskaren Emma Frans i en upplysningsvideo, en ”explainer”, för SVT.

Läs mer: Påstår att det är svårt att jämföra Sveriges dödstal – nu anklagas SVT för ”lögnpropaganda”

Begreppet ”naivt” har blivit uppmärksammat – något av en meme – sedan det användes av statsminister Stefan Löfven (S) när han under hösten 2015 skulle beskriva läget i Sverige, då det fanns ett terrorhot mot Sverige och att läget var ansträngt.

– Jag måste tyvärr säga att Sverige har varit naiva i det här avseendet, sade Löfven.

Läs mer: Raseriet mot Löfven: ”Nej, Sverige har inte varit naivt – Du har varit naiv!”

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till SVT och till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag