Hallengren (S) svarar inte på om hon är trygg med sjukvårdens skyddsutrustning

Bild: http://politik.in2pic.com/CC BY-SA 3.0/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
  • Fredag 3 apr 2020 2020-04-03
E-post 1367

Socialminister Lena Hallengren vill inte svara på frågan om hon är trygg med Folkhälsomyndighetens nya och hårt kritiserade riktlinjer om skyddsutrustning till vårdpersonal, och säger till Svenska Dagbladet att hon inte vill överpröva Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Folkhälsomyndigheten gick i veckan ut med sänkta krav på skyddsutrustning mot coronaviruset för vårdpersonal, något som lett till hård kritik.

En Facebookgrupp med namnet ”#vägrasänkahygienkraven Covid-19” har på kort tid fått nästan 60 000 medlemmar, och vissa menar att anledningen till att kraven sänkts är att det råder brist på nödvändig utrustning.

– Man måste ha en skyddsutrustning som vi som arbetar på golvet litar på. Vi gör ett enormt arbete, men man måste känna sig trygg. Att man nu ändrar reglerna efter tillgången är inte så tryggt för oss som står på golvet, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, till SVT:s Aktuellt.

Läs även: Svenonius om bristen på skyddsutrustning: ”Jag tror ingen såg det komma”

Men Sveriges socialminister Lena Hallengren vill inte besvara frågor från Svenska Dagbladet om hon är trygg med de sänkta kraven på skyddsutrustning för sjukvårdspersonal.

– Jag tänker inte vara den som överprövar de rekommendationer som myndigheten ger, svarar Hallengren på frågan om hon är trygg med riktlinjerna.

SvD:s reporter Annie Reuterskiöld återkommer flera gånger till frågan, som Hallengren vägrar besvara på annat sätt än att hon inte vill gå emot Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Jag har inte godkänt riktlinjerna. Så jag kan inte säga exakt hur de ser ut, eller om jag känner mig trygg med dem, säger Hallengren till sist.

Läs även: Finske epidemiologen: ”Användning av munskydd kan minska spridningen”

SvD skriver även att man efter intervjun kontaktades av Lena Hallengrens stab som ville understryka att Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer inte beror på brist på skyddsutrustning.

På fredagen ska Hallengren ha ett möte med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, SKR, AV och berörda fackförbund för att diskutera frågan om skyddsutrustning.

Läs även: SD: Sverige måste säkerställa tillgången av skyddsutrustning till vårdpersonalen

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag