Halmstad måste spara – ensamkommande blev dyra

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Fredag 19 okt 2018 2018-10-19
E-post 2414

HALMSTAD I Halmstad tvingas socialnämnden till besparingar på 61 miljoner kronor, rapporterar P4 Halland. Anledningen är att kommunen har tagit emot många ensamkommande – och från staten kommer ingen hjälp.

Tjänstemännen i Halmstads socialförvaltning föreslår nedskärningar på drygt 60 miljoner nästa år, vilket motsvarar ungefär 70 tjänster. Främst kommer det att drabba boenden och boendestöd.

Det är nu upp till politikerna att ta beslut om den kommande budgeten. Enligt Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämnden, dras man med ett underskott på 29 miljoner kronor som har sin grund i flyktingkrisen 2015. Då tog kommunen emot över 300 så kallade ensamkommande barn.

– Det gjorde vi på ett löfte från regeringen om att det skulle statligt finansieras fullt ut. Det var inte heller så att kommunen hade möjlighet att välja hur många vi kunde ta emot, utan de som kom, de kom, säger Ella Kardemark till P4 Halland.

– Det har fått stora ekonomiska konsekvenser eftersom staten strax därefter ändrade sig och skulle spara en miljard på de ensamkommande, vilket fick stora konsekvenser ekonomiskt för socialnämnden i Halmstad.

Läs även: Nu kan ensamkommande som ljuger om åldern åka i fängelse – SD-motion röstades igenom i Skånekommun

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag