Nu kan ensamkommande som ljuger om åldern åka i fängelse – SD-motion röstades igenom i Skånekommun

SD:s Lars Nyström infälld. Foto: Nyheter Idag/Privat
  • Måndag 8 okt 2018 2018-10-08
E-post 10868

SKURUP Asylsökande som ljugit om sin ålder och fått felaktiga bidrag kan nu hamna i fängelse. Åtminstone om de gjort det i Skurups kommun som nu klubbat igenom en motion om att polisanmäla alla åldersfuskare. – Alla ska vara lika inför lagen. Man kan inte ha en grupp i samhället som inte behöver följa detta, säger Lars Nyström, gruppledare för SD i Skurup.

Det har gått ett drygt år sedan Sverigedemokraterna lade sin motion till kommunfullmäktige i Skurup om att alla så kallade ensamkommande barn som ljugit om sin ålder ska polisanmälas för bidragsbrott. På det senaste kommunfullmäktige så röstade SD, tillsammans med Moderaterna och lokala partiet Skurupspartiet, en majoritet, för motionen. De rödgröna partierna röstade emot.  Lars Nyström är gruppledare för SD som blev största parti i kommunvalet (26,2 procent).

– Vi är oerhört nöjda. Det här var en viktig fråga. Därför att det handlar om att alla ska vara lika inför lagen. Om det är en grupp som inte behöver följa detta så är det något som är väldigt fel, säger Lars Nyström.

Bidragsbrottslagen säger att den som med uppsåt lämnat oriktiga uppgifter så att för mycket pengar betalats ut ska dömas till böter eller fängelse i upp till två år. Om brottet anses som grovt så är maxstraffet fyra års fängelse.

Att det tagit över ett år för motionen att beredas och att komma upp till beslut tror Lars Nyström beror på en motvilja inom kommunen att hantera migrationsrelaterade frågor och motioner.

– När vi tidigare har ställt frågor om kostnaderna för invandring och för de ensamkommande så har det varit svårt att få ordentliga svar, säger Lars Nyström.

Vad tror du det beror på?

– Jag tror att det har varit känsligt. Förra mandatperioden hade vi ett rödgrönt styre (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och lokala partiet Kommunens väl). De har sin syn på de frågorna.

Vad händer nu efter att motionen bifallits?

– Ja, nu har det beslutats. Och nu ska det genomföras. Det kommer jag att hålla koll på så att det görs. Det kommer säkert Moderaterna och Skurupspartiet också att göra då de ställt sig bakom oss i den här frågan.

Lars Nyström påpekar att SD ensamma stod bakom motionen och att de två andra partierna sedan valt att ställa sig bakom denna.

Har det varit några ensamkommande i Skurup?

Mellan 2013 och 2017 så var det 108 stycken ensamkommande. Sedan har vi fått fram att av dem så har 15 fått sin ålder uppskriven. Varav fyra stycken enligt uppgift från vår jurist fortfarande ska vara skrivna i kommunen, säger Lars Nyström och tillägger:

– Någon anmälan om bidragsbrott har inte skett i de fallen, säger Lars Nyström.

Trots att det enligt bidragsbrottslagen är ett brott att medvetet uppge oriktiga uppgifter och få ut bidrag.

Läs även: Chocknota för kommunerna när Annie Lööfs 9 000 afghaner får ny chans

De rödgröna partierna röstade nej till att kommunen ska göra polisanmälan för bidragsbrott. Lars Nyström säger att han ställt frågan till de rödgröna partierna i kommunen varför bidragsbrott från ensamkommande skulle accepteras.

– Det vägrar de att svara på. Jag tycker att det är svagt av dem. Jag ställde även frågan om det är någon annan typ av brott som skulle vara acceptabelt i Skurups kommun. Inte heller det ville man svara på, säger Lars Nyström.

– Jag måste kunna möta våra medborgare. Hur ska jag kunna göra det om jag accepterade någon form av brottslighet mot kommunen.

Liknande motioner kan dyka upp i andra kommuner tror Lars Nyström. Han berättar att han pratat med en partikamrat i en annan icke namngiven kommun.

– De var väldigt intresserade på att lägga en sådan motion i den kommunen. Så jag tror att det kan bli fler kommuner, där de har haft samma situation.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag