Halshögg död IS-terrorist – döms till villkorligt fängelse för krigsbrott

Bild: Montage Voice of America/Flickr
  • Torsdag 17 jan 2019 2019-01-17
E-post 209

HELSINGFORS En irakier har dömts till villkorligt fängelse för krigsbrott efter att ha skurit halsen av en död IS-terrorist i Irak. Halshuggningen filmades och lades upp på Facebook.

En 41-årig irakier bosatt i Finland har av Helsingfors tingsrätt dömts till ett och ett halvt års villkorligt fängelsestraff för krigsbrott, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Det innebär att mannen inte kommer att frihetsberövas, såvida han inte begår nya brott under den villkorliga tiden. Enligt finsk straffpraxis döms förstagångsförbrytare i regel till ett villkorligt straff.

Läs även: IS-terrorist dömd till döden – vill hem till Australien: ”Jag är en god människa”

Mannen var korpral i den irakiska armén från 2003 till 2015. I mars 2015 deltog mannen i striderna mot IS i Anbar-distriktet i Irak. Under operationen ska mannen ha huggit huvudet av en död IS-terrorist och poserat med det avhuggna huvudet.

Det hela spelades in på video av andra soldater som laddade upp filmen på Facebook. Även bilder där mannen poserade framför brända lik ska ha laddats upp på Facebook.

Mannen sade i rätten att IS-terroristen i fråga var ansvarig för fyra irakiska soldaters död. De fyra soldaterna halshöggs och deras kroppar minerades efter att den irakiska staten vägrade betala lösensumma för dem.

Mannen sade i rätten att han kände stor ånger och att händelsen skapat bestående trauman som han fått vård för i Finland.

Tingsrätten menar att mannen handlat omänskligt och förnedrande samt kränkt offrets heder. Publiceringen orsakade också lidande för den avlidnes anhöriga då offret gick att identifiera.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag