IS-terrorist dömd till döden – vill hem till Australien: ”Jag är en god människa”

Foto: Voice of America/Facebook
  • Fredag 23 Nov 2018 2018-11-23
E-post 543

BAGDAD Irakiska myndigheter har dömt en australiensisk medborgare till döden för medlemskap i Islamiska staten, IS. Den dödsdömde vädjar nu till australiensiska myndigheter att hjälpa honom med att bli frisläppt och återvända till Australien.

Ahmed Merhi lämnade Australien för att ansluta sig till terroristorganisationen Islamiska staten. Han greps, och dömdes till döden av en domstol i Irak.

Nu vädjar Merhi om hjälp ifrån Australien.

– Jag är en god människa, hävdar Merhi enligt Daily Mail.

Läs även: Trippelmördare flydde – döms till livstids straffarbete

Merhi anser att den irakiska domstolen saknar rätt att döma honom då de saknade bevis och vittnen och vill få hjälp av Australien för att bli frikänd och ta sig tillbaka till landet.

– Jag skulle vilja att de hjälpte mig att få rättvisa och bli frisläppt, säger Merhi.

Hävdar att bilder med vapen och uniform bara var skryt

Merhi har varit en högprofilerad IS-medlem på sociala medier och poserat på bilder med vapen och uniform.

Men enligt Merhi handlade det bara om poserande. Han jämför det med att posera vid en Ferrari eller en fotomodell och menar att det inte betyder att man äger bilen eller är gift med modellen.

I december 2017 försökte Merhi fly från krigsområdet till Turkiet men greps av kurdiska styrkor. Han överlämnades till amerikanska styrkor som i sin tur överlämnade honom till irakiska myndigheter.

Läs även: 41 IS-svenskar fängslade av socialistiska kurder: ”Livsfarliga nyckelpersoner”

Han greps tillsammans med sin kusin Tarek Khayat som australiensiska och libanesiska myndigheter misstänker för att ha planerat en attack mot ett flygplan mellan Sydney och Abu Dhabi.

Khayat har erkänt att han var ekonomichef för Islamiska staten i huvudstaden Raqqa i Syrien, och har dömts till döden genom hängning.

Australiensisk polis misstänker även Merhi för inblandning i terrorism, bland annat mordet på Curtis Cheng, som sköts till döds när han lämnade sitt arbete som revisor hos polisen i Parramatta, Sidney.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag