Hamas invaderar Israel

Bild: Faksimil X
  • Lördag 7 okt 2023 2023-10-07
E-post

På lördag morgon genomförde terroristgruppen Hamas ett omfattande angrepp mot Israel. Över 2 000 raketer har avfyrats från Hamas-kontrollerade Gazaremsan mot Israel, och beväpnade terrorister har tagit sig in i Israel där man tagit kontroll över flera byar.

Hamas ska bland annat ha använt sig av skärmflyg för att invadera Israel, vilket terrororganisationen visat upp på filmer på sociala medier.

Andra filmer som spridits på sociala medier visar bland annat hur en israelisk soldat dras ut ur en bil av beväpnade män, israeliska civilperson som tas som gisslan, döda personer på en busshållplats och terrorister som skjuter från fordon.

Israelisk militär uppger att terrorister massakrerar civilpersoner på gatorna, och den israeliska allmänheten uppmanas hålla sig inomhus.

Israelexperten Anders Persson, som är på plats i landet, säger till Expressen att lördagens attack skiljer sig från tidigare angrepp mot Israel, framförallt i omfång.

– Man får gå tillbaka till kriget 1973 för att hitta något liknande. Vi har ju inte sett något liknande på flera årtionden, säger Anders Persson. 

– Det är många skadade och döda, men det går inte att säga mer än så. Jag såg själv när fyra personer skottskadades av terrorister som kommit till Israel med fallskärm, säger Rami Shani som rapporterar för israeliska försvarsmakten IDF:s radiotjänst till Dagens Nyheter.

Enligt Shani har terroristerna infiltrerat flera bosättningar i södra Israel.

– Och många är klädda som vanliga boende så polisen och militären har svårt att skilja dem åt, säger Rami Shani.

Den israeliska regeringen har utlyst krigstillstånd och inlett motattacker, bland annat angrepp med stridsflyg på Gazaremsan. Enligt israeliska medier pågår strider på omkring tio platser i landet.

Hamas politiska ledare Ismail Haniyeh säger i ett uttalande att attacken syftar till ”att försvara Jerusalems Al-Aqsa moské”, enligt israeliska Haaretz.

Läs även: Hamas bröt vapenvila med brandattacker – Israel svarar med flygangrepp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag