Hamas bröt vapenvilan med brandattacker – Israel svarar med flygangrepp

Israeliskt stridsflygplan. Bild: Amit Agronov/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 16 jun 2021 2021-06-16
E-post 0

ISRAEL/GAZA Spänningen stiger i Mellanöstern efter att Hamas attackerat Israel med brandballonger, samtidigt som upplopp bröt ut vid gränsen mellan Israel och Gaza. Israel har svarat med flygangrepp mot Gazaremsan. 

På tisdagen bröt Hamas vapenvilan med Israel genom att attackera Israel med brandballonger, det vill säga brandbomber fästa vid ballonger som man släpper över gränsen för att skapa bränder.

Läs även: Israel på väg mot en ny regering – arabiskt parti ingår

Ett tjugotal bränder uppstod på grund av angreppet, som Israel besvarade med flygangrepp mot mål på Gazaremsan, rapporterar Jerusalem Post.

– IDF är beredda på alla scenarion, inklusive återupptagen konflikt, för att bemöta fortsatt terrorism från Gazaremsan, säger en talesperson för Israel Defense Forces i ett uttalande.

Hamas kallade flygangreppen för ”ett misslyckat försök att stoppa vårt folks solidaritet och motstånd med den heliga staden” i ett uttalande.

På tisdagen pågick även upplopp vid den israeliska gränsen mot Gazaremsan, där palestinska aktivister drabbade samman med IDF, som svarade med tårgas och gummikulor.

Upploppet och brandattackerna sker mot bakgrund av att israelisk höger genomförde en marsch genom palestinskt dominerade delar av Jerusalem på tisdagen.

Läs även: DEBATT: Israel har rätt att försvara sig mot terrorister

Läs även: Bildt om israelisk polisoperation: ”Som att skicka in nazister i Vatikanen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag