Han är svensk dödsnazist – på riktigt!

Mikael Skillt (till vänster i bägge bilder) uppger att han ingår i Ukrainas armé. Foto: Privat / Youtube
  • Måndag 7 jul 2014 2014-07-07
E-post 0

UKRAINA Högerextremisten Mikael Skillt från Sverige strider tillsammans med nazister i Ukraina. När Nyheter Idag frågar om han dödat någon vill han inte svara. – Det är en fråga mellan mig och mitt samvete, säger Skillt.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om situationen i Ukraina där högerextrema element kämpar i de östra delarna av landet mot separatister, som i sin tur är lojala med Ryssland. I ett tidigare reportage berättade vi om Nordisk Ungdom som begav sig till Ukraina för att stötta det högerextrema partiet Svoboda och deras militära gren Högra sektorn.

”Vi är en legitim organisation”

Men det är inte bara Nordisk Ungdom som aktivt stöder de högerextrema krafterna i Ukraina. Nyheter Idag har intervjuat Mikael Skillt som just nu befinner sig i Ukraina och aktivt deltar i strider mot separatisterna i närheten av staden Mariupol. Skillt har en bakgrund i bland annat högerextrema Svenska Motståndsrörelsen såväl som Svenskarnas Parti, tidigare kallat Nationalsocialistisk Front. En av Skillts arbetsuppgifter är ”inhämtning” av separatister.

– Nja, hade vi varit en kriminell organisation och separatisterna varit vanliga civila så hade vi pratat om kidnappning. Men vi är en legitim organisation med uppdrag från regeringen att bekämpa kriminella element inom vår region så det korrekta ordet är väl gripanden.

Skillt fortsätter berätta om sitt engagemang i den ukrainska militären. Han uppger att han tillhör bataljonen Azov som i sin tur består av olika element på den högerextrema kanten.

– Det är spridda skurar, alla är väl nationalister men deras exakta hemvist är lite olika. En del är som mig, andra är nationalsocialister och någon är ”bara” patriot.

Är du nazist?

– Nä, etnisk nationalist är väl det raka svaret.

Har du dödat någon?

– Det är en fråga mellan mig och mitt samvete. Döden är något privat som man på sin höjd kan diskutera med dem man stridit med.

Har du själv varit nära att bli skjuten eller dödad?

– I Mariupol var det väl nära ett par gånger när jag och min spanare var tvungna att korsa en gata som var under stark beskjutning från separatisternas stab. Men samtidigt så gills det inte riktigt när kulorna slår ner i närheten, det är träff eller bom.

Vi fortsätter prata om riskerna med att delta i en väpnad konflikt och vilka konsekvenser det kan leda till. För Mikael Skillt är det militära engagemanget inte bara av ideologisk natur utan även personlig.

– Ett par av mina vänner dog i striderna kring Donetsk.

Vad fick dig att åka ner till Ukraina från första början?

– Det var min önskan om att hjälpa ukrainska nationalister under oroligheterna i Kyiv.

Har du några planer på att åka tillbaka till Sverige inom kort eller tänker du stanna i Ukraina?

– Inom kort vette fan, men nog ska jag tillbaka om jag överlever det här. Har ju en hel hög med anonyma hårdingar på nationell.nu som vill testa att ta mig av daga, så vill ju inte göra dem besvikna.

Skillt refererar till att frågan om Ukraina har splittrat högerextremister i olika läger. Redan i mars 2014 tog tidningen Expo idag upp ämnet om att den svenska vit makt-miljön är splittrad i förhållande till det högerextrema ukrainska partiet Svoboda.

Men det är väl mest bara anonymt snack på nätet? Tror du någon menar allvar med det?

– Jag är tämligen lugn inför syltryggarna på internet, avslutar Skillt innan det är dags för kvällens militära uppdrag i östra Ukraina.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag