Hån mot Arla efter bortplockning av Kefir: ”Löjeväckande”

Bild: Nillerdk CC BY-SA 3.0 / Faksimil Twitter
  • Onsdag 23 mar 2022 2022-03-23
E-post

SVERIGE I kölvattnet av Ryssland invasionskrig mot Ukraina plockar Arla bort filen Kefir från sitt sortiment. Anledningen är att förpackningen anses olämplig, menar företaget. Beslutet hånas på sociala medier. ”Sanktioner är på riktigt. Inte något instagramprojekt”, skriver Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö på Twitter.

Till SVT berättar Caroline Starck, kommunikationschef på Arla, om vad som föranledde beslutet:

– Det stämmer att Arla har valt att tillfälligt stoppa försäljningen av Kefir. Produktinnehållet är 100% svensk råvara, men på förpackningen är det en illustration av röda torget i Moskva och som läget är just nu vill vi inte förknippas med Ryssland och den ryska regimen. Vi tycker att just den illustrationen för tankarna ditåt och det känns inte bra.

Hon tillägger att det inte är rysk mat eller rysk kultur som Arla tar ställning emot, utan snarare den ryska regimen. Vidare menar hon att det är förpackningen som är olämplig och att det inte handlar om produkten i sig.

På Twitter görs Arla till åtlöje efter beslutet. Här är ett axplock:

Enligt Caroline Starck kommer Kefir så småningom att komma tillbaka till hyllorna. Då med en ny förpackning.

Läs även: Universitet tog bort Dostojevskij-kurs efter Rysslands invasion – backar efter kritik

Läs även: Rysk radiostation startar i Sverige – ska kringgå Putins censur

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag