Han var nära att dö – Timmar senare publicerade AFA en bild från platsen

Han fick en blödning innanför skallbenet och var nära att dö av misshandeln. Foto: Privat
  • Tisdag 30 dec 2014 2014-12-30
E-post

STOCKHOLM Han var en hårsmån från att mista livet efter att en grupp maskerade personer slagit honom med ett baseballträ i huvudet i anslutning till en julfest med organisationen Nordisk Ungdom. – Det var livshotande. Hade jag inte kommit in till sjukhuset vet jag inte om jag levt idag, berättar Linus för Nyheter Idag.

Vi kallar honom Linus men egentligen heter han något annat. Han är rädd för att berätta sitt riktiga namn och ber oss maskera ansiktet till bilden vi publicerar. Linus är 23 år gammal och bor i Stockholm hemma hos föräldrarna. Den trettonde december i år kunde vara hans sista dag i livet om inte hans vänner skyndsamt fått in honom till sjukhuset.

Medlem i högerradikal förening

Det började med en julfest med organisationen Nordisk Ungdom där Linus är medlem. Nordisk Ungdom är en politisk högerradikal förening som blivit omdiskuterade för sina uppseendeväckande aktioner och tidigare har Nyheter Idag berättat om hur medlemmar åkt till Ukraina för att ta del av revolutionen. Linus är inte någon frontfigur i Nordisk Ungdom men han är medlem och känner en ideologisk samhörighet med organisationen.

– Jag hade funderingar runt yttrandefrihet, globalisering och vad som sker både i Sverige och resten av världen. Jag kom in på den här linjen som Nordisk Ungdom har, jag är trött på det globala konsumtionssamhället. Jag är inte någon aktiv kille i NU men jag var med på den här julfesten, berättar han för Nyheter Idag i telefon.

Julfesten i Nordisk Ungdoms lokaler kunde bli Linus sista. Idag har han tur som lever, men där och då kunde allt ha slutat med ett slag mot huvudet med ett tillhygge av okända maskerade människor.

– Jag och två andra gick ut för att ta lite luft. Helt plötsligt ur ingenstans, ur mörkret, kom femton till tjugo personer. De var beväpnade med basebollträn i metall, påkar och andra tillhyggen.

Sa de något när de kom emot dig?

– Nej, de var helt tysta. Även jag och mina kompisar var tysta. Jag sprang mot dörren för att kalla på hjälp.

Vad hände sen?

– Jag fick en smäll i huvudet av ett sådant här basebollträ i metall. Det var precis vid dörröppningen. Jag svimmade och minns inte mer. De var svartklädda och var maskerade för ansiktet. Det gick så fort så jag hann inte se så noga hur de såg ut.

När Linus vänner i Nordisk Ungdom upptäckte att han blivit misshandlad precis utanför dörren till lokalen förde de honom till sjukhuset direkt. Det räddade med stor sannolikhet livet på honom då skadorna från misshandeln var livshotande.

– Jag fick en blödning mellan hjärnan och skallbenet. På sjukhuset borrade de upp huvudet för att komma åt blödningen.

Var det fara för ditt liv?

– Det var livshotande, ja. Hade jag inte åkt in till sjukhuset så vet jag inte om jag levt idag.

Vad säger polisen?

– De har inte hittat några gärningsmän eller så.

Hur känns det idag?

– Det känns bättre nu när jag varit hemma en vecka, men jag har fortfarande ont i huvudet. Jag har lätt för att känna trötthet och så.

Vad tänker du om det som hänt?

– Det är tråkigt när man inte kan prata om saker utan att folk väljer att ta till våld istället. Jag kan inte förstå varför man tycker det är ett alternativ. Man måste kunna prata om saker och debattera, inte slåss med varandra.

Linus är säker på att det är vänsterextremister som ligger bakom. Det är inte första gången fysiskt våld förekommer mellan grupper på såväl höger- som vänsterextremt håll. Samtidigt betonar Linus flera gånger att han själv tar avstånd från våld och att han inte upplever att Nordisk Ungdom sanktionerar sådana aktioner. Själv tror han att det är organisationen Antifascistisk aktion som misshandlat honom.

– Vi är väl alla rätt säkra på att det är AFA eller liknande som ligger bakom. Dagen efter, egentligen bara några timmar efter att jag blev misshandlad, hade de hängt ut vår lokal på sin sida.

I anslutning till bilden som AFA publicerar på den plats där Linus nästan blev ihjälslagen länkas en artikel i tidningen Arbetaren skriven av Mathias Wåg samt med en bild tagen av Martin Fredriksson från ”Researchgruppen”. I den artikeln avslöjas en tidigare lokal som Nordisk Ungdom hyrt. Linus förklarar i telefonen att han tycker det är otäckt att tidningen Arbetaren, Researchgruppen och AFA kartlägger var han och hans kamrater håller hus.

– Nästa gång slår de ihjäl någon av oss, det är jag helt övertygad om. De är inte ute efter att skrämmas, de är ute efter att döda någon av oss.

Linus vänner i Nordisk Ungdom startade en insamling av pengar och de fick ihop ungefär tio tusen kronor. Pengarna går till Linus, men han får själv avgöra vad pengarna ska användas till. Det är för att täcka taxiresor, inkomstbortfall, sjukhusräkningar och så vidare, berättar Patrik Forsén som är talesman för Nordisk Ungdom.

Tillägg: En knapp timme efter att vi publicerat artikeln tweetar Mathias Wåg till Nyheter Idag och skriver ”Guilt by länkad”. Vi understryker att ”Linus” inte pekat ut Wåg eller någon annan individ ur Researchgruppen utan han upplever att det är otäckt att AFA hänvisar till Researchgruppens kartläggning av deras tidigare lokal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag