Här är artisterna som plockar ut coronastöd trots miljontillgångar

Benjamin Ingrosso, Jill Johnson och Sabina Ddumba. Bild: http://politik.in2pic.com/Mats Oscarsson/Daniel Åhs Karlsson/CC BY 3.0/
  • Fredag 26 jun 2020 2020-06-26
E-post 10584

Flera välkända artister har plockat ut coronastöd från staten trots miljontillgångar. Men till skillnad från andra stipendium tar man den här gången inte hänsyn till artisternas inkomster – samtidigt som större artister har en fördel av att lättare kunna bevisa inställda spelningar med tydliga kontrakt.

Benjamin Ingrosso, Jill Johnson, Sabina Ddumbas och Dregen är några av de välkända artister som plockar ut coronastöd från staten på 50 000 kronor var, avslöjar Aftonbladet.

Läs även: Coldplay ber Sverige om coronastöd till ”alla” – Löfvens svar: ”Ni kan lita på mig”

Krisstipendierna handlar om sammanlagt 70 miljoner av de 500 miljoner som regeringen avsatt för krisstöd till kulturverksamhet, och villkoret för att få ta del av pengarna är att man ska ha inkomstbortfall på grund av coronapandemin.

Flera av de kända artisterna har höga inkomster sedan tidigare. Sabina Ddumbas aktiebolag hade tillgångar på 2,4 miljoner kronor 2019, Benjamin Ingrossos bolag hade närmare fyra miljoner i sitt bolag samma år och Jill Johnsons bolag redovisade tillgångar på över 10 miljoner kronor 2018, skriver Aftonbladet.

Men till skillnad från vanliga stipendier tar Konstnärsnämnden den här gången ingen hänsyn till den sökandes inkomster i övrigt.

– Uppdraget vi fått är att täcka eller kompensera för bevisade intäktsbortfall på grund av coronapandemin, det är vad regeringen tagit beslut om,  säger Anna Söderbäck, direktör och myndighetschef för Konstnärsnämnden, till Aftonbladet.

Läs även: Stjernfeldt Jammehs (S) besked: Utökar kommunala bidraget till Ibn Rushds Eid-festival

De kända artisterna har dessutom haft en fördel gentemot mindre kända artister då de lättare kunnat bevisa att spelningar ställts in genom tydligare kontrakt och avtal.

– Det märks att ju mer kommersiell du är desto bättre avtal har du. Det är inte så konstigt för de har ju ofta någon som kan hjälpa dem med sånt. Det är lite sorgligt för i det här fallet har det också varit utslagsgivande, säger Söderbäck.

Läs även: Uppretad Ann Linde (S) sågas efter coronaintervju i tysk TV

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag