Här är högerextremisten som kastade brinnande bengal på afghanerna

Mannen är nu identifierad. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 9 aug 2017 2017-08-09
E-post 728

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag visa bilder på den man som kastade en brinnande bengal mot de protesterande afghanerna på Mynttorget. Minst en av afghanerna brännskadades på foten och polisen rubricerar händelsen som misshandel. Ännu har ingen misstänkt gripits av polis.

UPPDATERING: Nyheter Idag har maskerat bilden efter att personen har identifierats och själv kontaktat Nyheter Idag. Det finns ingen anledning att sprida bilden på honom längre.

Strax efter 20-tiden på tisdagskvällen går ultranationalistiska Nordisk Ungdom till Mynttorget för att protestera mot den samling ensamkommande afghaner som i sin tur protesterar mot att riskera bli utvisade ur Sverige. Aktivisterna från Nordisk Ungdom skanderar slagord om att ”internera” och ”deportera”. På bara några sekunder utbryter tumult på platsen.

Någon av de 15-talet aktivister från Nordisk Ungdom som var på platsen tänder plötsligt en bengal och kastar den mot gruppen av afghaner som sitter ner på Mynttorget. Därefter börjar föremål brinna mitt bland afghanerna och minst en fick brännskador, något som Nyheter Idag bevittnade efteråt. Händelsen rubriceras av polis som misshandel och polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i Stockholm är inkopplade på ärendet.

+PLUS Här tillgriper afghanen videokameran ifrån Nyheter Idag – Allt fångas på film

Men trots den stora samlingen människor på plats har polisen ännu inga uppgifter om vem som kastade det brinnande föremålet. Nu kan Nyheter Idag, efter att ha gått igenom omfattande bild- och videomaterial visa bilder på den man som kastar bengalen. Han är kortväxt, rakad skalle och bar en blå tröja med vitt tryck vid ena axeln. På trycket syns siffrorna ”77” samt en liten svensk flagga under.

Läs också: Se våldsamma tumultet: Nordisk Ungdom demonstrerar mot sittstrejkande Afghaner

Om du känner igen personen kan du tipsa polisen på telefon 114 14. Totalt skadades tre personer i tumultet på Mynttorget. Ingen är ännu gripen eller misstänkt för misshandeln.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag