Här är kändisarna som stödjer gisslan och är mot Hamas

Gal Gadot, Harvey Keitel, Jerry Seinfeld och Madonna. Bild: Gage Skidmore/CC BY-SA 2.0/Public Domain/Alan Light/CC BY 2.0/chrisweger/CC BY-SA 2.0
  • Onsdag 25 okt 2023 2023-10-25
E-post 0

Ett svenskt kändisuppror för eld upphör i Gaza har fått kritik för att de varken nämner Hamas terrorangrepp mot Israel eller den gisslan som terrorgruppen tagit. Nu kommer ett betydligt tyngre kändisuppror från amerikanska världskändisar, som kräver att gisslan släpps fri och fördömer Hamas terror.

Den 20 oktober, 13 dagar efter Hamas terrorangrepp mot Israel där över 1 400 israeler mördades och över 200 fördes till Gaza som gisslan, spreds kändisupproret ”Vi kräver” i sociala medier. Uppropet krävde ett omedelbart eld upphör i det pågående Gazakriget och att den israeliska blockaden av Gaza upphör, och skrev att de ”den senaste veckan” hade bevittnat ”ett fruktansvärt våld” – alltså perioden efter Hamas terrorangrepp.

Bland de som undertecknat uppropet återfinns ett stort antal svenska kändisar, som Pernilla Wahlgren och hennes barn Bianca och Benjamin Ingrosso, Stellan Skarsgård och hans söner Gustaf och Valter Skarsgård, författaren Camilla Läckberg, fotbollsspelarna Albin Ekdal, Mikael Lustig, Henok Goitom och John Guidetti, skådespelarna Matias Varela, Pernilla August och Ola Rapace, sångarna Miriam Bryant, Jessica Folcker, Danny Saucedo och Molly Sandén med flera.

Även SVT:s programledare Farah Abadi, som bland annat var programledare för Melodifestivalen 2023, återfinns bland uppropets undertecknare. Public Service-bolaget SVT, vars medarbetare ska vara opartiska, ser emellertid inget problem med hennes medverkan i uppropet.

”Nej någon dialog har inte förts om detta på förhand. Men vi tolkar den här posten som att den fördömer allt våld mot civila, oavsett vem som utför det. Inlägget kräver också att våldet ska stoppas både i Israel och i Palestina”, skrev SVT:s kommunikationschef Hanna Dowling i en kommentar till Expressen.

Enligt Ivar Arpi på bloggen ”Rak Höger” hade ingen av de kändisar som undertecknat uppropet skrivit någonting i sina sociala medier om Hamas terrorangrepp som föranlett det Israeliska angreppet mot Hamas i Gaza.

I en kritisk artikel i Svenska Dagbladet refererar Madelaine Levy till Ivar Arpis blogg, och konstaterar att kändisuppropet enbart refererar till det som hänt ”den senaste veckan”.

”Det är som om Hamas terrorattack mot Israel, som i början av oktober dödade åtminstone 1 400 personer varav många civila, aldrig har hänt” skriver Levy.

Även festfixaren Micael Bindefeld reagerade på att kändisuppropet enbart tog upp det som hänt i Mellanöstern ”den senaste veckan”.

”Jag noterar att ett antal svenska kulturpersonligheter förfasas över våldet i Mellanöstern ’den senaste veckan’. Det gör jag också. Jag noterar att de vill ha fred. Det vill jag också. MEN de nämner inte med ett ord det som hände innan ’den senaste veckan’.” skrev Bindefeld i ett inlägg på Instagram.

– Det betyder att de helt raderar bort händelserna som initierade den nuvarande situationen. Terrororganisationen Hamas nämns inte en enda gång. De 220 civila israeler, kvinnor, bebisar, barn och åldringar som sitter som Hamas gisslan i Gaza nämns över huvud taget inte. Inte heller nämns Hamas bestialiska terrorangrepp den 7 oktober, sade han till Göteborgs-Posten.

Samma dag som kändisuppropet lanserades ett betydligt mindre stjärnspäckat upprop från ett antal svenska kulturarbetare. Inte heller i detta upprop nämns Hamas terrorangrepp mot Israel eller de civila israeler som tagits som gissland av terrorgruppen. Istället pekas Israel ensidigt ut som ansvariga för våldet, och den israeliska regeringen påstås felaktigt för att ha kallat alla palestinier för ”human animals” – ett uttalande som i själva verket syftade på Hamas.

Uppropet ”Uppror för eldupphör i Gaza” bygger på ett engelskspråkigt upprop från det globala nätverket Artists for Palestine med undertecknare som skådespelaren Tilda Swinton och regissören Mike Leigh, och bland de mindre kända kulturarbetare som undertecknat uppropet märks mer kända kulturprofiler som artisten Jason ”Timbuktu” Diakité, poeten Athena Farrokhzad, regissören Suzanne Osten och musikern Karin Dreijer.

En som blev provocerad av kritiken mot kändisarnas upprop var Sebastian Mattsson, poddare och journalist på Svensk Damtidning. ”Högern kan väl starta ett eget kändisupprop då istället för att hålla på och klaga. Willie Crafoord, Ulf Brunnberg, Blondinbella, Chang Frick, Calle Schulman, Jackie Arklöv, bara att samla ihop dem” skriver han i ett inlägg på plattformen X.

Men nu har ett kändisupprop dragit igång till stöd för de israeler och andra som tagits som gisslan av Hamas, och som även tar uttalad ställning mot den islamistiska terrorgruppen.

Initiativet till uppropet har tagits efter att Hamas släppt två amerikanska och två israeliska medborgare som varit gisslan, och uppropet uppmanar ”No hostage left behind” uppmanar USA:s president Joe Biden och andra till att verka för att alla som tagits som gisslan släpps, oavsett deras nationalitet.

Uppropet konstaterar även att Hamas har terroriserat Israeler ”sedan gruppen bildades för över 35 år sedan”, och menar även att terrorgruppen terroriserar och förtrycket palestinerna på Gazaremsan, där Hamas har haft makten sedan det senaste valet 2006.

Varken Nyheter Idags grundare Chang Frick eller den nazistiske polismördaren Jackie Arklöv som Sebastian Mattsson efterfrågade återfinns på detta kändisupprop, men däremot en rad världskändisar, som Ben Stiller, Bradley Cooper, Chris Rock, Ewan McGregor, Gal Gadot, Gwyneth Paltrow, Harvey Keitel, Helen Mirren, Jack Black, Jeff Goldblum, Jerry Seinfeld, Josh Brolin, Juliette Lewis, Justin Timberlake, Katy Perry, Lana Del Rey, Madonna, Orlando Bloom, Sacha Baron Cohen, Sharon Stone, Sting och Will Ferrell.

Läs även: Zara Larsson jämför Hamas med Ukraina

Läs även: Hård kritik när Greta Thunberg strejkar för Gaza

Läs även: Den israeliska miljörörelsen sågar Greta: ”Tar ställning för mördare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag