Här är ”kvinnohataren” som förbjuds av Facebook

Andrew Tate. Foto: Anything Goes With James English (CC BY 3.0) / Stock Catalog (CC BY 2.0)
  • Söndag 21 aug 2022 2022-08-21
E-post

Influencern, den före detta världsmästaren i kickboxning och den tidigare Big Brother-deltagaren Andrew Tate portas från både Facebook och Instagram. Detta efter att ha anklagats för att ha spridit kvinnohat i flertalet videor. Den amerikansk-brittiske 35-åringen menar dock att han snarare intagit rollen av en komisk karaktär.

– Det är väldigt olyckligt att gamla videor av mig, där jag spelade en komisk karaktär, har tagits ur sitt sammanhang och förstärkts så till den grad att folk tror på fullkomligt falska berättelser om mig, säger Tate till Daily Mail.

Han fortsätter:

– De senaste två veckorna har jag dedikerat över en miljon dollar till välgörenhetsorganisationer som stödjer kvinnor. Jag publicerade det på Instagram, men Instagram ignorerade det.

Vidare menar Tate att han har miljoner fans över hela världen och att hans plattform skulle fortsatt ha varit en ljuspunkt för alla människor – oavsett etnicitet eller kön. Han hävdar också att medier har spridit en falsk bild av honom.

Meta, som företaget bakom Instagram och Facebook numera heter, hävdar å sin sida att Tate stängdes av från sociala medier-plattformarna eftersom han bröt mot deras regler gällande ”farliga organisationer eller individer”, skriver Daily Mail.

Tvingades lämna Big Brother

Det här är inte första gången som Andrew Tate hamnat i blåsväder eller blivit avstängd från sociala medier.

Influencern – som tidigare var flerfaldig världsmästare i kickboxning – nådde ytterligare kändisskap efter att ha deltagit i dokusåpan Big Brother 2016. Tate fick emellertid lämna programmet efter att en film uppdagats där han tycktes attackera en kvinna med ett bälte. Tate hävdade att filmen hade redigerats.

Han har sedan dess även uppmärksammats för att ha blivit avstängd från Twitter. Detta efter en tweet där han hävdade att kvinnor ibland bär ett visst ansvar ifall de blir våldtagna.

”Om du försätter dig själv i en situation att bli våldtagen måste du bära ett visst ansvar. Jag säger inte att det är okej att du blev våldtagen”, skrev han i tweeten enligt Metro UK, som sedan dess har tagits bort från plattformen.

”Ingen kvinna bör utsättas för övergrepp oavsett. Hursomhelst, vad gäller sexuella övergrepp vill de inte lägga någon som helst skuld på offret i överhuvudtaget”, skrev han också i samma tråd.

Andrew Tate hade 4,7 miljoner följare på Instagram när hans konto togs bort.

Kvar på TikTok

På Facebook och Instagram får Andrew Tate inte längre verka. Men på TikTok finns några av hans videor fortfarande kvar. Det vill somliga se ändring på.

– Vi välkomnar Metas snabba åtgärd i att ta bort Andrew Tate och vi kommer att sätta press på TikTok att följa det här exemplet. De måste agera nu för att undvika spridning av de här extremistiska åsikterna, säger Joe Mulhall, researchledare på organisationen Hope Not Hate, enligt Daily Mail.

En talesperson för TikTok uttalar sig enligt följande:

– Misogyni är en hatisk ideologi som inte tolereras på TikTok. Vi har tagit bort kränkande videor och konton i veckor, och välkomnar nyheterna om att andra plattformar också vidtar åtgärder mot den här individen.

Läs även: Strid om yttrandefriheten i Spanien efter att rappare greps

Läs även: Gamingprofil säger att han identifierar sig som svart – deplattformeras

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag